Над £80 хил. за първото издание на „Капиталът“ на Маркс

Книгата е подарена на негов приятел и съмишленик

Над £80 хил. за първото издание на „Капиталът“ на Маркс
644 ~ 1 мин. четене

Екземпляр от първото издание на „Капиталът“ на Карл Маркс с негово посвещение ще бъде предложено на търг в Лондон с начална цена от 80 хил. паунда. То е надписано на неговия приятел и съмишленик Йохан Георг Екариус и е изключително ценно, твърди аукционната къща Бонамс.

Маркс подарява книгата на Екариус на 18 септември 1867 г. – 4 дни след появата й на бял свят. Екариус е шивач, член на Съюза на справедливостта (предвестник на Комунистическата лига) заедно с Маркс и Енгелс, а по-късно и секретар на първия Интернационал.

Въпреки че приятелството му с Маркс се разваля няколко години след публикацията – отчасти заради статия в Times, в която, според германския философ, Екариус представил негови идеи за свои –книгата остава в семейството на шивача и до ден днешен.

Копията от първото издание на известната критика на капитализма, смятана и за една от най-влиятелните книги в историята, са изключително редки. Знае се, че на същия 18 септември Маркс е надписал още 2 едното се намира в Тринити Колидж, Кеймбридж, а другото бе продадено на търг преди 5 години за 115 хил. паунда. Прогнозната цена на предлаганото от "Бонамс" днес е 120 хил. паунда какво ли би казал Маркс?Подкрепи Economic.bg