\"Най-богатият банкер на света\" стана най-богатият човек в Бразилия

Джоузеф Сафра е начело на фамилия с вековни традиции в банкирането

\
Той е наричан "най-богатият банкер в света", но едва тези дни успя да стане най-богатият човек в Бразилия, със състояние от близо 25,2 милиарда долара.

Роден в Ливан, ливанските и сирийските корени на Сафра в банковия свят се простират до дните на Османската империя, според израелското издание "Аарец". 

Ставайки най-богатият човек в Бразилия, той успя да изпревари по богатство Хорхе Пауло Леман, бразилски предприемач, който беше най-богатият човек в страната през последните шест години. Но в периода между март 2018 г. и мат 2019 г. той загуби 4,4 милиарда долара и личното му богатство се стопи до 23 милиарда долара заради спада на акциите на компанията му Kraft Heinz, производител на едноименния кетчуп.

През същия този период богатството на Сафра се е повишило с около 1,6 млрд. долара.

А Safra National Bank, финансовата институция, която носи фамилното име, отчита силна 2018 г., като наскоро обяви чиста печалба от $2 млрд. за 2018 г. - един от факторите, които доведоха до увеличаване на личното богатство на Сафра.

Семейството на Сафра се премества в Бразилия през 1952 г. и оттогава насам 81-годишният мъж се превръща в един от водещите филантропи в еврейската общност в страната. Заедно със съпругата си Вики той основава фондация „Джоузеф Сафра“, за да подкрепя различни каузи, най-вече в Израел.

Сафра обаче е доста противоречива личност. Въпреки че е най-богатият човек в света в сектора на банките, през 2016 г. му беше повдигнато обвинение в корупция. Обвинения бяха повдигнати и срещу петима служители от "Сафра груп" за даване на подкупи на чиновници с цел укриване на данъци.

Според властите общата сума на дадените подкупи възлиза на 4,6 милиона долара. Натрупаните дългове са почти за 500 милиона.

Самият Джоузеф Сафра беше обвинен, че подкупите са давани с негово знание. Няколко месеца по-късно обаче обвиненията срещу него бяха свалени поради липса на основание.
Коментари: 0