Най-богатият човек в Хонконг излиза в пенсия

За мнозина в Хонконг Ли е стратег и инвестиционен гуру от ранга на Уорън Бъфет в САЩ и символ на цяла ера

Най-богатият човек в Хонконг излиза в пенсия

Снимка: lksf.org

Ли Ка-шин, най-богатият човек в Хонконг, обяви, че излиза в пенсия. Той се оттегля след кариера, продължила над половин век. Историята му в бизнеса започва като метач в завод в Хонконг и достига до натрупването на едно от най-големите богатства в Азия в различни сфери - от строителството на небостъргачи до продажбата на сапуни, пише "Форчън".

При обявяването на оттеглянето си в пенсия в петък, 89-годишният председател на CK Hutchison Holdings Ltd. и CK Asset Holdings Ltd. обяви, че ще остане съветник на групата. 

Големият му син Виктор, на 53 г., ще поеме конгломерата, който има бизнес в почти всички сфери на живота в Хонконг. Семейната компания Power Assets Holdings Ltd. генерира електричество, а в супермаркетите от веригата ParknShop хранителни стоки купуват почти всички потребители в Хонконг. 
Групата също така поддържа магазини за мобилни телефони, Superdrug и Savers в Обединеното кралство, притежава пристанища по целия свят и контролиращ дял в Husky Energy Inc. в Канада.

"Реших да се оттегля от поста председател на групата и от длъжността изпълнителен директор на предстоящото годишно общо събрание на компанията", заяви Ли.

С богатство от около 34 милиарда долара, според индекса Bloomberg Billionaires, Ли се превърна в символ на най-богатия човек за цялото поколение жители на Хонконг и на ерата, в която шепа китайски имигранти изграждат големи империи в Азия. За мнозина той е лицето на променящото се богатство на Хонконг, когато британският елит на бившата колония отстъпва на китайските династии.

Ли олицетворява някои от конфликтите, които идват от възхода на региона: наречен "Супермен" от местните медии заради бизнеса му, той е и символ на неравенството в един град с една от най-разнообразните демографии на планетата. Той е собственик на имоти, който печели възхищение с предприемаческите си умения и мениджър с толкова доминиращи компании, които често потискат по-малките конкуренти.

Той също така е и капиталист, който ухажва комунистическите лидери. Основна фигура във възхода на Китай като икономическа суперсила, Ли е най-известният сред поколението магнати от Хонконг, които изгряват отвъд границата, след като Дън Сяопин и неговите наследници насърчават икономическите реформи. Неговите инвестиции в континенталната част на Китай обхващат отрасли от енергетиката до търговията на дребно и инфраструктурата.

Започвайки с някои добре премерени във времето инвестиции в местни имоти, които циментират богатството му, Ли строи бизнес империя, която включва търговия на дребно, енергетика, пристанища, телекомуникации, медии и биотехнологични компании по целия свят. Отвъдморските компании, контролирани от Ли, са сред най-големите чуждестранни инвеститори в Обединеното кралство.

За мнозина в Хонконг Ли е стратег и инвестиционен гуру от ранга на Уорън Бъфет в САЩ. Досегашният опит на Ли включва 15 милиарда долара печалба от продажбата на мобилни оператор Orange в Обединеното кралство на германската Mannesmann AG през 1999 г. Той е основен инвеститор в стартиращи технологии като Facebook, Spotify и Siri.
Историята

Ли е роден на 29 юли 1928 г. в град Чаоджоу, град в провинция Гуандун в южната част на Китай. Баща му бил директор на училището, но официалното образование на младия Ли спира в гимназията, тъй като нахлуващите японски войски достигат до Гуандун. Бягайки от Китай по време на войната за Хонконг през 1940 г., Ли започва да работи във фабрика, като същевременно се грижи за болния си баща, който скоро почива от туберкулоза. Като тийнейджър Ли работи по 16 часа на ден във фирма за търговия с пластмаси.

След войната Ли прави начално състояние като производител на пластмасови цветя. Кариерата му като имотен магнат започва в края на 50-те години, когато заради невъзможността да поднови наема на фабриката си, той я купува.

В следващите години Ли инвестира в местни недвижими имоти, докато другите продават, най-вече през 1967 г., когато бунтове, вдъхновени от културната революция на Мао Дзедун в Китай, разтърсват Хонконг и понижават цените на имотите.

Неговата най-символична сделка като бизнесмен идва през 1979 г., когато поема контрола над търговската къща Hutchison Whampoa от Hongkong и Shanghai Banking Corp. Ли кротко се договаря с банката, сега наречена HSBC Holdings Plc. и купува акциите на Hutchison за по-малко от половината от тяхната счетоводна стойност. HSBC се съгласява и така Ли става първият човек от китайски произход, който притежава една от британските компании, които доминират в местната икономика от основаването на колонията през 1841 г.

Тази репутация помага на Ли да проникне в Китай, където се обвързва и големи политически връзки и финансови интереси. Ли е бил старши съветник на китайското правителство по предаването на Хонконг от Великобритания през 1997 г. и служи в комисията, подготвила основния закон, миниконституцията на града под китайско управление.

Ли поддържа интензивен работен график още от 80-те години на миналиявек, като казва в интервю за Блумбърг през 2016, че работи по 16 часа дневно, седем дни в седмицата. Дълго след като става милиардер, Ли носи обикновен часовник Seiko, а не Rolex или друга луксозна марка, предпочитана от богатите. 

На Ли не е чужда и трагедията. Съпругата му почива през 1990 г., а синът му Виктор е отвлечен през 1996 г. Похитителят е задържан и екзекутиран в Китай.
Коментари: 0