Най-често срещаните измами при пътуване

Полезни съвети как да се предпазим от тях

Най-често срещаните измами при пътуване

Фирми фантоми предлагат пътувания в чужбина, хотелиери подвеждат туристи с измамни снимки и фалшиви условия, агенции искат капаро за несъществуващи екскурзии, а други въртят измами със застраховки. В такива случаи туристите трябва да знаят, че дори когато не става дума за измами, а за лошо стечение на обстоятелствата, всички потребители имат право на съдействие и обезщетения. Изикването обаче е да са подали жалба в срок и да имат доказателства.

Потребителите трябва да избират с повишено внимание фирмата, с която сключват договор за екскурзия, мястото откъдето купуват самолетните билети и резервират хотели. Това подчертават от асоциацията „Активни потребители“. При избор на пакетна почивка трябва да се следи легитимността на туроператора. Неведнъж граждани са ставали жертва на фирми фантоми, предлагащи несъществуващи екскурзии.

В България всички търговци, предлагащи пакетни почивки, са длъжни да бъдат регистрирани. От асоциация “Активни потребители” съветват винаги да се следи в офиса на фирмата да има на видно място лиценз, на който да фигурира номер на удостоверение за регистрация на туроператор или на туристически агент. Редно е компаниите да изписват тези номера на сайтовете си, както и да ги поставят на видно място върху договорите. За всеки случай потребителите трябва да проверят и за наличие на регистрация в Националния туристически регистър, публикуван на сайта на Министерство на туризма.

Туристите трябва да знаят също, че според Закона за туризма туроператори са тези, които имат право да организират екскурзии, а туристическите агенти имат право единствено да ги препродават. Важно е преди да сключи договор, пътуващият да се осведоми кой реално организира екскурзията и да има всичките възможни данни както на туроператора, така и на туристическия агент. Необходимо е също преди плащането да се изиска пълният текст на договора за пътуване, в който да фигурира подробна информация за транспорта, хотелите, програмата. Ако туристите ще пътуват с ваучер, той трябва да е издаден от името на туроператора – тоест от фирмата организатор, а не от туристическия агент, който препродава екскурзии.

Друг начин за измами е с капарото. Според закона всеки потребител има право да получи всичките си пари обратно, ако се откаже 20 дни преди заминаването. Някои фирми обаче вписват в договорите си изисквания за неустойки дори при отказ в такъв срок. Туристите трябва да четат внимателно всичко в договора, особено изреченията със ситен шрифт, съветват от асоциация “Активни потребители”. В закона е споменато също, че туроператорът няма право да променя договорената цена през последните 20 дни преди пътуването. Друг съвет към пътуващите е да искат платежни документи за всичко, както и да им бъде издадена застрахователна полица на тяхно име.

Измамите през последните години

Миналата година младоженци останаха без планирания меден месец в Перу, за който заплатиха 12 хиляди лева. Оказва се, че договорът им е с фалшива компания, която така и не им изпрати самолетни билети и ваучери за хотела.

Отново през 2015 г. туроператор изостави група от 31 български ученици в Испания. Въпреки че родителите плащат всичко предварително, фирмата покрива единствено нощувките по пътя, но не и тези на място. Така учениците се оказват без подслон в чужда страна и родителите се чудят как да приберат децата си.

През 2011 г. нерегистриран туроператор продаде над 120 ваучера за екскурзия до остров Корфу и 98 за почивка на Малдивите, на цени от 350 до над 2000 лева. Когато идва времето за пътуването обаче, се оказва, че парите са изтеглени, а сметките и офисът на фирмата - закрити.

Същата година 173-ма са ужилени от друга агенция фантом, събрала пари за едноседмична екскурзия до Палма де Майорка. Ден преди да заминат туристите разбират, че почивката им се отменя, а платените суми са изчезнали заедно с организаторите. През 2008 г. пък 250 български туристи бяха оставени да спят по улиците на Кушадасъ, защото фирмата не превела нито лев на хотелиерите.

Коментари: 0