Най-големият франчайз на Pizza Hut подаде документи за фалит

NPC има 7500 служители на пълен и 28500 на непълен работен ден и оперира в 30 щата

Най-големият франчайз на Pizza Hut подаде документи за фалит

Гладът на потребителите за доставка на храна за вкъщи очевидно не беше достатъчно силен, за да спаси NPC International Inc., най-големият франчайз на ресторантите на Pizza Hut в САЩ, който в сряда подаде документи за защита от кредиторите при фалит. Това се случва, след като блокадата, свързана с коронавируса, бе добавена към дългогодишната загуба на популярност за марката, предава Forbes.

Заявлението е пуснато по Глава 11 от Кодекса за несъстоятелността на САЩ, която изисква защита срещу кредиторите и в същото време позволява извършването на реорганизация на дейността с цел съкращаване на разходите.

Базираната в Канзас NPC International Inc. заяви още, че е сключила споразумение със своите кредитори за „значително намаляване на дългосрочния дълг на NPC и укрепване на капиталовата структура на компанията“.

NPC има дълг от 903 млн. долара и е сключила предварително споразумение за преструктуриране с около 90% от своите кредитори с първо обезпечение и 17% от кредиторите с второ право на собственост, според Bloomberg. Планът е насочен към намаляване на дълга на компанията, като кредиторите от първо линия вземат собствен капитал в компанията и потенциално участват в нова парична инжекция. Това включва и продажбата на поне част от ресторантите на компанията, смята Bloomberg.

NPC притежава 1225 обекта на Pizza Hut, 385 ресторанта на Wendy, има 7500 служители на пълен работен ден, около 28 500 работници на непълно работно време и оперира в 30 щата и окръг Колумбия. Компанията заяви, че има за цел да запази обектите си отворени и да продължи да плаща на работниците.

В изявление Pizza Hut заяви, че се надява преструктурирането да помогне на „ресторантите Pizza Hut на NPC да генерират същата скорост, която наблюдаваме в целия бизнес на Pizza Hut в САЩ“, който през май отчете най-високата си седмица на реализация в последните осем години.

Но Pizza Hut като марка се сблъсква и с предизвикателства от възхода на конкурентите си от последните години. Когато тримесечните резултати за компанията-майка на марката, Yum Brands, бяха публикувани в края на април, измервайки продажбите в световен мащаб до 31 март, те намаляха с 2% при марката KFC и паднаха с 9% в Pizza Hut - спадове частично компенсирани с 4% ръст на продажбите в Taco Bell.

NPC International е най-големият франчайз ресторант в САЩ от гледна точка на броя на обектите. Базирана в Канзас компания отдавна е гръбнакът на франчайз общността на Pizza Hut. Но още преди пандемията компанията потърси помощ от съветници за преструктуриране, според информация на Bloomberg.

Коментари: 0