ХОРТРЕК подкрепя намаляването на ДДС за българските ресторанти и хотели

От тази година БХРА е официален член на европейската асоциация на хотели, ресторанти, барове и кафенета

ХОРТРЕК подкрепя намаляването на ДДС за българските ресторанти и хотели

Снимка: Unsplah

Най-голямата асоциация на хотели, ресторанти, барове и кафенета в Европа - ХОТРЕК, подкрепя българския бранш в искането им да се намали ДДС-то за храните и напитките. Това стана ясно от думите на  вицепрезидентът на организацията Марк Ван Мюлдерс в интервю за БНР.

„В момента в България ставката за ресторантския бизнес е една от най-високите в Европейския съюз -  20%, докато в повечето страни тя е 9-12%. Включително конкурентите на туристическия продукт на България  - Хърватия и Гърция, са намалили ставката на ДДС. Ние можем да видим ефекта от това намаление от дългогодишната практика на страни като Белгия, Германия и Франция. Тази мярка е довела до по-голям ръст в икономиката, до по-голям обем данъчни постъпления, до увеличение на броя на работните места. По този начин конкурентоспособността би се повишила. Така крайният резултат ще бъде положителен за всички“, коментира Марк Ван Мюлдерс.

Припомняме, че още в началото на месец януари от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА)заявиха, че искат ДДС-то за заведенията да се „стопи“ до 5-6% от сегашните 20. Според тях високите ставки пречат на бранша да се развива и води до фалити. Междувременно по време на извънредната среща в Министерския съвет, която бе свикана от финансовия министър Владислав Горанов в началото на февруари, за да се обсъдят промените около Наредба Н-18, той каза, че не няма да намалява ДДС-то за хотелите и ресторантите.

От тази година БХРА е официален член на ХОТРЕК. Членството е възможност за още по-бързо и иновативно развитие на туризма в България и стимулиране на потенциала на страната ни. ХОТРЕК е организация, която съществува от 40 години и обединява 45 национални асоциации от 31 държави, в които има 2 милиона предприятия.

Коментари: 0