Най-новата придобивка на Apple потвърждава AR плановете ѝ

Компанията е придобила Akonia Holographics, занимаваща се с лещи за добавена реалност

Най-новата придобивка на Apple потвърждава AR плановете ѝ
688 ~ 1 мин. четене
През 2017 г. се чу слухът, че Apple разработва очила за добавена реалност (AR), които планира да пусне на пазара през 2020 г. Тогава гигантът нито потвърди, нито отрече публикацията в Bloomberg. Скорошно придобиване обаче подсказва, че отговорът не въпроса е по-скоро „да“. 

Компанията от Купертино е придобила фирмата Akonia Holographics, базирана в САЩ, щата Колорадо, която е фокусирана в разработването на AR лещи. Информацията за сделката е потвърдена пред  Reuters, но без особени подробности. 

„Apple купува по-малки компании от време на време“, коментира говорител на гиганта в публикация, добавяйки че „ние обикновено не обсъждаме целта и плановете си“. 

От сайта на Akonia става ясно, че нейната технология HoloMirror позволява направата на тънки прозрачни стъкла, които могат да показват „живи, пълноцветни и широкообхватни изображения“. Освен това компанията притежава 200 патента за холографски системи и материали. 

Akonia влиза в редиците от други по-малки играчи, придобити през годините от Apple, които  помагат на гиганта да развива функционалностите в собствените си устройства. Така например сензорът за лицево разпознаване, внедрен във Face ID отключването в iPhone X, вероятно е еволюирала версия на триизмерните сензори, разработени от израелската PrimeSense, която Apple придоби през 2013 г. 

Новината за последната придобивка на производителят на смартфони идва и на фона на нескритите амбиции на гиганта да се развива в областта на добавената реалност. Самият Тим Кук, изпълнителен директор на Apple, потвърди бъдещите планове. Редица анализатори, от своя страна, коментират, че ако иска да запази лидерството си в бъдеще, един от възможните хоризонти пред корпорацията е са именно AR иновациите. 
Подкрепи Economic.bg