НАП: Луксозните хотели в зимните курорти осигуряват персонала на нереално ниски доходи

Данъчните започват проверки

НАП: Луксозните хотели в зимните курорти осигуряват персонала на нереално ниски доходи

Снимка: Economic.bg

Хотелите с 4 и 5 звезди в зимните курорти Банско, Пампорово и Боровец осигуряват персонала си средно на 764 лв. месечно, което е с около 200 лв. по-малко от средния осигурителен доход за страната и значително по-ниско от обичайните възнаграждения в бранша, алармират от приходната агенция. 

След проверка е установено, че в същата категория хотели във Велинград служители са осигурявани на 540 лв., а това дори е под минималния осигурителен доход. Тези места за настаняване ще бъдат подложени на т.н. открито наблюдение, проверки и ревизии, съобщават още от Националната агенция по приходите. 

Данъчните в продължение на седмици ще следят търговските обекти и отчитането им на касовите апарати, както и работното време и заетостта на персонала. Ако инспекторите открият значителни разлики в осигуряването на служителите в даден обект спрямо подобни такива на същата територия, е възможно извършването на ревизия, при която осигурителните вноски могат да бъдат определени по аналогия, допълват от НАП. 

От приходната агенция напомнят, че всеки работещ, който се осигурява на по-ниска от реалната си заплата, може да изчисли колко губи чрез специално създадения калкулатор от НАП и НОИ на www.zaplatavplik.bg.

„Има пряка връзка между укриването на обороти и т.нар. „заплата в плик“. Неиздаването на касови бележки формира приходи, от които в последствие се изплащат необложени възнаграждения. Проверките, които започваме в хотелите целят да пресекат тази практика“, коментира директорът на „Фискален контрол“ в НАП Спас Шишков. 

Коментари: 0