НАП получава глоба за милиони от Комисията за лични данни

Точният размер на санкцията ще стане ясен до дни

НАП получава глоба за милиони от Комисията за лични данни

Снимка: bTV

5152 ~ 2 мин. четене
Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) ще наложи на Националната агенция по приходите (НАП) глоба за милиони заради изтичането на данните на над 5 млн. българи. Това стана ясно от думите на председателя на регулатора Венцислав Караджов. „В четвъртък ще обявим глобата. Няма да е малък размерът, ще е в милиони“, каза той пред в. „Сега“. 

КЗЛД е приключила разследването си по случая и в петък ще връчи акт на приходната агенция. НАП ще има тридневен срок за възражения, а след това регулаторът ще издаде окончателното си решение. Оттам нататък то може да бъде оспорвано по съдебен път. 

Точният размер на глобата ще стане ясен идната седмица, в деня след изтичането на срока за възражения. 

Максималният размер на санкцията по GDPR (Общия европейски регламент за защита на личните данни) може да достигне 10 млн. евро. Каква ще е глобата зависи от степента на провинение на организацията и доколко тя предварително е изпълнила  изискванията на регламента да пази събираните от нея данни. 

Глобата трябва „да е пропорционална и възпираща“ на конкретния случай, казва Караджов. Припомняме, че вследствие на хакерския пробив на сървър на НАП в интернет изтекоха данни практически всички активни данъкоплатци в държавата. Съществен е и въпросът какъв тип информация е компрометирана и дали става дума за чувствителни данни.

От приходната агенция така и не разкриха това. Институцията пусна приложение, чрез което гражданите да проверят дали са потърпевши, но освен положителен или отрицателен отговор на този въпрос, информация за това какви техни данни са компрометирани нямаше.

Няколкоседмичната проверка на КЗЛД е установила „точно колко са физическите лица, кои са чужденци, кои са под 18 г.“, каза още Венцислав Караджов. 

Подкрепи Economic.bg