НАП пуска днес телефон за българите в чужбина за проверка на изтекли данни

За момента проверката става само с номер към мобилен оператор в страната

НАП пуска днес телефон за българите в чужбина за проверка на изтекли данни
5944 ~ 1 мин. четене
Националната агенция за приходите (НАП) ще пусне днес специален телефон, на който българските граждани в чужбина без телефонен номер към български мобилен оператор ще могат да проверяват дали личните им данни са изтекли след хакерската атака срещу агенцията.

При обажданията ще трябва да се отговаря на редица контролни въпроси. Вчера от НАП пуснаха и приложението за проверка на страницата си в интернет, но то се оказа недостъпно за част от сънародниците ни в чужбина, тъй като на него се изисква въвеждане на телефонен номер с коз +359 - т.е. кодът на България. Много българи, които плащат данъци и осигуровки в страната, се оплакаха, че нямат номер към български мобилен оператор и не могат да проверят с СМС дали има изтичане на техни данни. 

За момента приложението само уведомява дали има или няма изтичане на данни на съответния човек след проверка по ЕГН, но се очаква на по-късен етап чрез него всеки да може да разбере каква част от личните му данни са изтекли.

От приходната агенция твърдят, че само 189 души ще трябва да сменят документите си незабавно. Те ще бъдат уведомени за това лично.

За момента обаче не е ясно кога НАП ще предостави информация на всички засегнати какви точно техни данни са изложени.
Подкрепи Economic.bg