НАП събира 93% от дължимите суми в рамките на една година

Несъбраните дългове по влезли в сила ревизионни актове са 5.8 млрд. лв. за 17 години

НАП събира 93% от дължимите суми в рамките на една година
Над 93% от нововъзникващия дълг се събира в рамките на годината и има сериозно и видимо подобрение както на доброволното плащане на данъци, така и на принудителното събиране. Това обявиха от Националната агенция за приходите (НАП), които днес дадоха пресконференция по повод данните, изнесени преди ден от сдружение „Боец“, според които приходната агенция не успява да събере сумите, дължими по влезли в сила ревизионни актове.

От НАП признават, че несъбраните вземания за периода 2000-2017 г. от ДДС по ревизионни актове са в размер на 5.8 млрд. лв., като 5.4 млрд. лв. от тях са определени като несъбираеми. Агенцията изтъква, че годишните суми намаляват, а несъбраният ДДС по ревизионни актове през 2017 г. е 4 пъти по-малко спрямо 2011 г.


Приходната агенция изтъква също така, че за последните 10 години приходите на НАП растат с 50% по-бързо, отколкото нараства брутният вътрешен продукт (БВП) на България.

ДДС злоупотребите са общ проблем в Европа, годишните загуби се оценяват на 150 млрд. евро в рамките на Съюза. ЕК обмисля сериозни промени в ДДС законодателството, защото в настоящия си вид самият ДДС като механизъм е силно уязвим за измами.
Коментари: 0