ЕЦБ: Излизането от Еврозоната означава безработица и инфлация за Франция

Единната валута е стабилна и на достатъчно добро ниво, смята висшият банкер Беноа Кьоре

ЕЦБ: Излизането от Еврозоната означава безработица и инфлация за Франция
3719 ~ 2 мин. четене

Ако Франция напусне единната валута, лихвените проценти ще нараснат, като инфлацията и дълговете също ще се увеличат. Това прогнозира Беноа Кьоре от Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) в интервю за френския ежедневник Le Parisien.

Кьоре предупреди лидера на крайнодесния „Национален фронт“ и кандидат за президент на страната Марин Льо Пен, че евентуално напускане на валутния съюз ще се отрази много негативно на Франция.

Той отхвърли твърденията на Льо Пен, че членството на страната в еврозоната води до повишаване на безработицата и до ограничаване на френската покупателната способност. Според него „излизане от еврото ще застраши спестяванията и работните места във Франция“.

Коментарите на Кьоре представляват изключително рядка намеса на даден централен банкер в националния изборен дебат.

По-малко от 3 месеца преди изборите във Франция проучванията на общественото мнение показват, че Льо Пен, която концентрира икономическата си програма основно върху излизане на страната от еврозоната, ще спечели първия тур на изборите (на 23 април). На този етап обаче няма проучване, в което тя да набере достатъчно подкрепа, за да спечели изборната надпревара на втория кръг (на 7 май).

Кьоре, който работеше във френското финансово министерство, преди да поеме отговорния пост в Франкфурт, също така заяви, че френската и останалите европейски икономики не се нуждаят от слабо евро. Според него в момента еврото е на „подходящо ниво“ спрямо останалите валути с оглед на настоящата икономическата ситуация, отбелязвайки, че неговата стойност се е понижила с 30% спрямо долара от върховете, достигнати през 2011 г.

Опасенията около предстоящите президентски избори във Франция продължават да водят до сериозно напрежение на дълговия пазар, като лихвеният спред между френските и немските облигации нарасна до нов 4-годишен връх, тъй като инвеститорите продължат да продават френски книжа и да търсят убежище в тези на Германия.

Доходността на 10-годишните френски облигации се понижава с един базисен пункт към 1,13%, но след вчерашния ръст с 4 пункта, докато доходността на аналогичните немски книжа, ползващи се със статут на „инвестиция – убежище“, се понижава с 2 пункта към двуседмично дъно около 0,35%. По този начин лихвеният спред между двата типа книжа се разширява до 4-годишен връх от 78 базисни пункта – най-голям спред от ноември 2012 г. насам.

Подкрепи Economic.bg