НАСА откри нова планета, 60 пъти по-голяма от Земята

Тя вече е наречена "горещ Сатурн"

НАСА откри нова планета, 60 пъти по-голяма от Земята

Мисията на НАСА за търсене на нови планети TESS изследва небето едва от юли, но вече прави невероятни открития. През януари при първоначалните наблюдения от TESS бяха открити три екзопланети. Сега данните, събрани от TESS, определиха новата планета с размерите на Сатурн.

Планетата носи името TOI 197.01 (съкращение от TESS Object of Interest - Обект от интерес на TESS), но вече  е наричана и "горещ Сатурн", защото е с големината на Сатурн, но с доста по-високи температури.

Тя обикаля около близката си звезда, като прави пълна обиколка на всеки 14 дни, което създава висока повърхностна температура. Планетата е описана в статия, която ще бъде публикувана в The Astronomical Journal.

Астеросезимолози открили планетата чрез изучаване на сеизмични вълни, наречени "звездни тресения" (подобно на земетресенията). Тези сеизмични вълни карат звездата, около която екзопланетата обикаля, да вибрира. Тези вибрации позволяват на астрономите да определят фактори като размера, възрастта и масата на звездата. Комбинирането на тези данни с други наблюдения разкрива свойствата на екзопланетите, които обикалят около тях.

Екзопланетата е газов гигант с радиус девет пъти по-голям от този на Земята и около 60 пъти по-голяма от Земята. Звездата му е на 5 милиарда години и е малко по-тежка и по-голяма от нашето слънце.

Мисията TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) започна през април, наследявайки мисията на космическия телескоп Кеплер, която тогава приключи.

TESS проучва област в небето, която е 400 пъти по-голяма от наблюдаваната от Кеплер, включително 200 000 от най-ярките близки звезди. В продължение на две години четирите широкообхватни камери на борда ще гледат в различни сектори на небето в продължение на дни. Това ще даде възможност на учените да изследват почти цялото небе.

Коментари: 0