НАСА предлага 6-цифрена заплата на „офицер за планетарна защита“

Той ще следи за това да се избегне органичното и биологично замърсяване по време на космически мисии

НАСА предлага 6-цифрена заплата на „офицер за планетарна защита“

Снимка: Pixabay

НАСА търси да наеме човек, който да ни защитава от извънземно замърсяване, а другите планети от попадането на земен органичен материал. Позицията е описана като „офицер за планетарна защита“ на пълно работно време. Заплащането е в размер на до 187 000 долара годишно, пише Independent. 

В обявата за работа се казва, че служителят ще бъде ангажиран с това да спомага за неутрализирането на органично и биологично замърсяване по време на космическите изследвания. 

НАСА по начало има политика за планетарна защита по време на космическите мисии, чиято цел да се избегне умишленото или не попадане на земни организми и органични съставки на други планети или тела от Слънчевата система. 

Настоящата позиция е с тригодишен хоризонт с възможност за удължаване на трудовия договор за 5 години. Постът е създаден още през 1967 г., когато САЩ подписва тъй наречения Договор за Космоса. Приемайки клаузите в него, страната се задължава да следи проучванията в отвъдземното пространство и да предпазва от неблагоприятни промени в околната среда на Земята от потенциалната възможност за попадане на космически материал. 

Подобно на сега обявената позиция в НАСА, има само още една друга такава на пълно работно време в света. Тя се заема от Катрин Конли, която работи за Европейската космическа агенция.

Според международния договор от 1967 г. шансовете на всяка космическа мисия за замърсяване трябва да бъдат сведени до по-малко от 1 на 10 000. 

Предполага се, че новият служител ще бъде зает и в подготовката на предстоящата мисия на НАСА до четвъртия по големина спътник на Юпитер – Европа. Тя вече е одобрена от Конгреса и ще струва около 2.7 млрд. долара, като целта ѝ е да изследва повърхността на луната и да се види дали е потенциално обитаема. 

Кандидатите за позицията също трябва да са подготвени, че ще пътуват често и ще четат купища имейли и друг тип документация. Те трябва да имат най-малко една година опит на правителствена служба от най-високо ниво, както и инженерно образование, по физика или математика. Разбира се, очаква се да имат и задълбочени знания по планетарна защита. 

Позицията също така изисква човекът да има умения в сферата на дипломацията, включително готовност за водене на изключително трудни и сложни многостранни дискусии. 

За нея могат да кандидатства единствено американски граждани. 
Коментари: 0