НАСА разработва очила за добавена реалност

Те ще се използват от астронавтите на Международната космическа станция

НАСА разработва очила за добавена реалност
4133 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Американската космическа агенция НАСА, в партньорство с технологичната компания Osterhout Design Group (ODG), разработва очила за добавена реалност. Те ще бъдат специализирани и ще се ползват от астронавтите, когато се намират на борда на Международната космическа станция, информира Business Insider.

ODG разработва умни очила от 6 г. и си сътрудничи с правителствени и корпоративни структури. Компанията твърди, че разполага с най-напредналата мобилна платформа за допълнена реалност.

В момента астронавтите използват инструкции на хартия, когато се налага да отстраняват проблеми в оборудването, докато са в Космоса. Книгите с тези инструкции обаче са твърде големи и непрактични. Ето защо очилата за добавена реалност значително ще улеснят работата им, като цялата необходима информация ще се съдържа в тях. Освен това ръцете на астронавтите ще бъдат свободни и няма да им се налага да разлистват страници в момент на авария, когато трябва да се действа бързо.

С помощта на вградени сензори очилата определят в какво положение се намира потребителят, къде гледа и как се движи, а това прави възможно точното налагане на 3D графика върху реални обекти. В допълнение чрез устройството астронавтите ще могат да извършват видеоразговори с колегите си от наземните станции. Така очилата могат да показват нагледно какъв е проблемът и дават възможност за получаването на допълнителни инструкции от командния център.

Подобно устройство ще даде по-голяма свобода на специалистите в НАСА. В бъдеще технологията ще се пренесе в космическото пространство и би могла, например, да се интегрира в шлемовете на астронавтите.

Преди време от американската космическа агенция планираха да използват специализираните очила Google Glass. От технологичния гигант обаче предпочетоха да се фокусират върху предлагане на продукти за масовите потребители и отказаха да разработят продукт за американската правителствена агенция.

Коментари: 0