НАТО: Европа е в обхвата на ракетите на Северна Корея

Алиансът има и възможността, и решимостта да нанесе контраудар, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

НАТО: Европа е в обхвата на ракетите на Северна Корея

Европа също се намира в обхвата на зоните, които може да достигне ракета на Северна Корея, те могат да долетят до териториите на страни от НАТО. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, в интервю за японския в. „Йомиури”.

По думите му държавите от НАТО вече са изложени на заплаха. Столтенберг добави, че през цялата си история „Алиансът е защитавал своите членове от балистични ракети чрез сили за сдържане. Той е категоричен, че НАТО има и възможността, и решимостта да нанесе контраудар.

В центъра за киберсигурност на НАТО, намиращ се в естонската столица Талин, ще бъдат изпратени японски специалисти, добави Столтенберг, който започва днес посещението си в Япония. Той подчерта, че се разглежда възможността за широко японско участие в ученията по киберсигурност на НАТО.

Генералният секретар на НАТОъщо  добави, че е необходимо да се оказва натиск над КНДР, включително чрез строго спазване на икономическите санкции.

Напрежението на Корейския полуостров все още се запази заради актиеното развитиена ракетно-ядрената програма на Пхенян, а също и заради американско-южнокорейските учения. 

Коментари: 0