Националното преброяване ще започне на 22 януари 2021 г.

То ще бъде проведено на два етапа и отново ще има възможност за попълване на анкетната карта онлайн

Националното преброяване ще започне на 22 януари 2021 г.

Снимка: Economic.bg/ Архив

Новото преброяване на българското население ще започне на 22 януари 2021 г. и ще продължи до 15 февруари същата година. Това става ясно от одобрения днес от Министерския съвет Закон за преброяване на населението и жилищния фонд в Република България през 2021 година.

 На практика преброяването ще протече на два етапа. През първия (от 22 до 31 януари) домакинствата ще имат възможност да попълнят сами онлайн преброителната карта за техния адрес, а през втория (от 1 до 15 февруари) преброители ще започнат да посещават на домакинствата, сградите и жилищата.

След приключването на преброяването националната статистика ще разполага с информация за броя и структурата на населението по пол, възраст, образование, икономическа активност, професия, икономическа дейност и други демографски, социално-икономически и етнокултурни признаци. Преброяването ще осигури и информация за броя и основните характеристики на сградния и жилищния фонд в страната, както и за жилищните условия. Резултатите от преброяването ще се използват и за нуждите на европейската статистика, като през 2021 г. се планира провеждането на преброяване на населението и жилищния фонд във всички държави-членки на Европейския съюз.
Коментари: 0