Путин: Русия не цели да се откаже от долара, доларът се отказва от нас

Дедоларизация на руската икономика обаче вече дава резултати

Путин: Русия не цели да се откаже от долара, доларът се отказва от нас

Снимка: БТА

2000 ~ 1 мин. четене

Русия не си е поставила за цел да се откаже от използването на валутата долар. Това каза руският президент Владимир Путин в изказването си на откриването на инвестиционния форум „ВТБ Капитал”.

„Ние нямаме цел да се отказваме от долара, а доларът се отдалечава от нас. Тези, които вземат съответните решения вече се стрелят не в краката, а по-високо, защото тази нестабилност в доларовите флуктуации предизвиква желанието на много световни икономики да намерят алтернативни резервни валути и да създадат платежни системи, независими от долара”, обясни президентът.

По думите му американската валута сама губи активите си.

През октомври правителството обяви, че работи по въпроса за намаляване на зависимостта на руската икономика от долара, включително чрез стимулиране на плащанията в национални валути. Дедоларизацията има за цел да смекчи удара, ако новите американски санкции са насочени към руската финансова система.

Според The ​​Wall Street Journal дедоларизация на руската икономика вече дава резултати : делът на депозитите в чуждестранна валута на физически и юридически лица в руските банки през септември 2018 г. падна до 26%.

Подкрепи Economic.bg