\"Научи човек да отглежда пилета и ще го нахраниш за цял живот\"

Бил Гейтс ще дари 100 000 пилета на бедни страни

\

Милиардерът филантроп Бил Гейтс ще дари 100 000 пилета на бедни страни в опит да насърчи птицевъдството като начин за борба с крайната бедност. 

Пилетата ще бъдат изпратени в селски райони в над 20 развиващи се страни като Буркина Фасо и Боливия. Отглеждането и продаването на пилетата може да измъкне някои семейства от бедността, тъй като фермер, развъждащ по 250 пилета на година, може да изкара 1250 щатски долара, смята фондация "Бил и Мелинда Гейтс". 

"Няма друга инвестиция с такава възвръщаемост като отглеждането на пилета", каза вчера в Ню Йорк Гейтс. Създателят на "Майкрософт" смята, че поговорката "Дай на човека риба и ще го нахраниш за един ден. Научи го как да лови риба и ще го нахраниш за цял живот" важи с пълна сила, ако рибата се замени с пиле, а риболовът - с птицевъдство. Гейтс обяви новата си инициатива, изправил се пред клетка с пилета на 68-ия етаж на нюйоркски небостъргач, 
предаде Ройтерс, цитирани от 24chasa.bg.

Той каза, че целта му е да увеличи дела на домакинствата, които развъждат пилета. Например в Западна Африка, където в момента 5 процента от домакинствата се занимават с отглеждане на пилета, делът им трябва да достигне 30 процента, смята Гейтс.

Коментари: 0