Назряващият конфликт между Турция и Сирия обезценява лирата

Според анализаторите с действията си Анкара обезсмисля усилията си да стабилиза валутата

Назряващият конфликт между Турция и Сирия обезценява лирата
Курсът на турската лира днес претърпя временен срив надолу спрямо долара. Основната причина бе, че инвеститорите все повече се опасяват от назряваща ескалация в Сирия между силите на местното правителство и турските военнослужещи, разположени в северната част на страната.

Към 14:50 ч. българско време понижението в курса на лирата спрямо долара е с 0.28%, като по-рано бе достигнато дневно дъно от -0.60%. Спрямо еврото понижението е с 0.01%, но по-рано и спрямо тази валута обезценяването на лирата бе по-сериозно.Петима турски военнослужещи вчера бяха убити при обстрел от подкрепяните от Русия сирийски сили. Това бе второто в рамките на седмица смъртоносно нападение срещу турските сили в сирийската провинция Идлиб.

Рязкото поевтиняване на лирата вследствие на атаката увеличи значително волатилността ѝ в сравнение с миналата седмица.

„Опасенията, свързани със засиленото военно присъствие на Турция в Сирия, нарастват. Най-новите развития със сигурност предизвикват тревоги, че напрежението ще продължи да расте“, коментира пред Reuters Джейсън Тюви, старши икономист в Capital Economics.

По думите му, заради действията на турското правителство на сирийска територия, усилията му за изкуственото стабилизиране и поддържане на курса на турската лира в крайна сметка ще се окажат безсмислени.

През 2019 г. турските държавни банки се наложи да продадат десетки милиарди долари, за да стабилизират курса на лирата, която след валутната криза през 2018 г. загуби над 35% от стойността си спрямо долара.
Коментари: 0