Не, 5G мрежите не разпространяват коронавируса, категорични са учените

Според СЗО не се очакват последствия за здравето от новите бързи мрежи

Не, 5G мрежите не разпространяват коронавируса, категорични са учените
3419 ~ 4 мин. четене
Множество теории на конспирациите, споделяни в и извън социалните мрежи, твърдят, че 5G мобилните мрежи са причината за новата пандемия от коронавирус. Това е невярно; експерти обясняват пред AFP, че 5G се базира на радиочестоти и не създава и разпространява вируси.

В един от най-споделяните постове популярната американска певица Кери Хилсън твърди, че коронавирусът се причинява от безжична технология от пето поколение, известна като 5G. В поредица от вече изтрити туитове на 16 март 2020 г. (архивирани тук), Хилсън твърди, че COVID-19 не е толкова широко разпространен в Африка поради липсата на 5G.

„Хората се опитват да ни предупредят за 5G от години. Петиции, организации, проучвания ... това, което преживяваме, са ефектите на радиацията. 5G стартира в Китай на 1 ноември 2019 г. и храта започнаха да умират”, пише тя. „Изключете 5G, като деактивирате LTE !!! Защо мислите, че вирусът не се развива в Африка? Не е 5G регион".

Хилсън сподели вирусно видео в YouTube, в което противоречивият американски лекар Томас Коуан, който е с наказание, наложено от Медицински съвет на Калифорния, твърди, че новият коронавирус е създаден от 5G мрежи.

В своето видео Коуан твърди, че Ухан, градът, в който започва епидемията от коронавирус, е първият градв света, покрит изцяло от 5G. Коуан и други, които вярват на неговата теория, твърдят, че Китай пуска 5G през октомври 2019 г. - два месеца преди началото на епидемията.

Някои от тези твърдения за 5G, причиняващ новия коронавирус, са отправени в публикации във Facebook, споделени хиляди пъти, включително снимка на плакат, обвиняващ 5G кулите, че са „истинската причина за смъртта от вируса“.

В публикациите се твърди също, че „ваксината“ съдържа чип за предоставяне на лична информация на властите. Според Световната здравна организация (СЗО) обаче все още няма ваксина или специфично лечение за COVID-19.

5G покритие

Експертите са на различно мнение по отношение на това коя страна води в търговската употреба на 5G, но са съгласни, че водещите държави са Китай, Южна Корея (първите стартирали през 2019 г.), Обединеното кралство и САЩ.

В края на октомври 2019 г. Китай въведе търговската употреба на 5G в 50 града.

Новият коронавирус не само че не води началото си от Южна Корея (един от пионерите в 5G), но и се разпространи бързо в много страни (например Малайзия, Иран, Франция, Сингапур и Нигерия), където няма 5G мрежи.


5G не причинява вируси

Въпреки че има опасения за здравето по отношение на използването на 5G мрежи - и като цяло на мобилните мрежи - поради радиация, това няма нищо общо с избухването на вируси, заявиха експерти за АФП.

Коментирайки твърденията на Кери Хилсън, Юсуф Самбо, изследовател от университета в Глазгоу, който тества 5G в Шотландия, каза: „Мисля, че тя е невероятна певица, но не съм сигурен, че знае за какво говори. Да, има опасения относно последиците от 5G върху здравето, но те имат общо с рака, а не с вирусни инфекции".

„Един от туитовете й всъщност съветва хората "да изключат 5G, като деактивират LTE “. Тя буквално казва „изключете 5G, като деактивирате 4G“, коментира Самбо.

Фабиен Хелиот, изследовател от Университета в Съри, който е специализиран в електромагнитното излъчване в безжичната комуникация, обясни: „5G, подобно на предишните поколения клетъчни комуникационни системи, е радио-базирана (радиочестотна) технология, която използва електромагнитна (EM) вълнова форма за предаване информация; ЕМ-вълновите форми са сами по себе си нейонизиращи лъчения".

Хелиот казва, че вълновите форми в 5G са проектирани и предавани по начин, подобен на този при  4G. 
"Основната и единствена разлика досега е, че 5G може да предава повече данни, като използва по-голяма честотна лента при по-висока носеща честота и насоченост на антените в базовата станция."

5G и здраве

Хелиот каза, че „възможните странични ефекти на 5G са същите като при 4G, 3G, 2G, Wi-Fi; всички тези технологии за безжична комуникация използват EM вълна, която излъчва енергия”.

Той казва, че 5G излъчванията не са толкова тежки, колкото CT сканирането или рентгеновите технологии, които се използват в медицинската помощ.

Уебсайтът на Световната здравна организация посочва, че „през последните две десетилетия са проведени голям брой проучвания, за да се оцени дали мобилните телефони представляват потенциален риск за здравето. Към днешна дата не са установени неблагоприятни последици за здравето, които са причинени от използването на мобилни телефони“.

Относно 5G, СЗО заявява: „Заключенията, свързани със здравето, се правят от проучвания, проведени в целия радиочестотен спектър, но досега са проведени само няколко проучвания при честотите, които ще се използват от 5G".

„Нагряването на тъкани е основният механизъм на взаимодействие между радиочестотните полета и човешкото тяло. Нивата на излагане на радиочестота от съвременните технологии водят до незначително повишаване на температурата в човешкото тяло".

„С увеличаването на честотата има по-малко проникване в тъканите на тялото и усвояването на енергията става по-ограничено до повърхността на тялото (кожа и око). При условие, че общата експозиция остава под международните насоки, не се очакват последствия за общественото здраве".
Подкрепи Economic.bg