Не достигат 3-4 хиляди полицаи

Общинска полиция е сред възможните решения

Не достигат 3-4 хиляди полицаи
312 ~ 1 мин. четене
В страната не достигат над 3-4 хиляди полицаи. Това каза вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова пред БНТ. Проблемът обаче се залагал всяка година заради хроничния проблем с бюджета, обясни тя.

Освен това самият процес на подготовка на служителите на МВР е дълъг и дори и в момента да се обяви конкурс за 3-4 хиляди щата, ефектът би се усетил не по-рано от една година, каза министърът и посочи като вариант за преодоляване на престъпността в малките населени места включването на местната власт под формата на общинска полиция.

„Имаме нужда от повече хора, но това означава повече пари”, категорична е Бъчварова.

По думите й постигането на видими резултати в борбата с престъпността е много трудно, но полицията продължава да изпълнява задълженията си. Затова и министерството предлага да се направи реформата, в която са заложени мерки именно срещу преодоляване на дефицитите и по-правилното разпределение на бюджета.

Румяна Бъчварова благодари на синдикатите за отложената дата на протест срещу реформата в МВР. За 15 март е насрочена среща за обсъждане на предложенията. Според нея обаче спирането на реформата не е добро решение за МВР.
Подкрепи Economic.bg