НЕК има 7 години да върне държавния заем за „Белене”

Правителството одобри близо 602 млн. евро за изплащане на задълженията към руската \"Атомстройекспорт\"

НЕК има 7 години да върне държавния заем за „Белене”
4055 ~ 1 мин. четене

Правителството одобри отпускането на близо 602 млн. евро за изплащане на задълженията на НЕК по арбитражното решение за АЕЦ „Белене”, става ясно от решение на Министерски съвет. Допълнителните плащания са от централния бюджет и се превеждат към бюджета на Министерството на енергетиката за 2016 г.

От своя страна НЕК следва да възстанови получената възмездна финансова помощ в бюджета в срок от 7 години. Той започва да тече от датата на предоставянето на финансовата помощ. Средствата се предоставят въз основа на споразумение между министъра на енергетиката и НЕК ЕАД и са одобрени от Европейската комисия.

С решението правителството задължава Министерството на енергетиката да предостави 601 617 133 евро на НЕК в срок до 09.12.2016 г. Българската страна трябва да изплати дължимата сума по арбитражното дело към „Атомстройекспорт“ до 14.12.2016 г.

На 28.09.2016 г. Народното събрание прие Закон за предоставяне на помощ за изплащане на задълженията на НЕК ЕАД съгласно решението по арбитражното дело във връзка с проекта АЕЦ „Белене“. 

Подкрепи Economic.bg