Нено Димов: Трябва да работим за повишаване на качеството на рециклираните продукти

Според министъра на околната среда и водите трябва да има по-широка информираност на обществото, относно влиянието на пластмасата

Нено Димов: Трябва да работим за повишаване на качеството на рециклираните продукти

Снимка: EU Presidency

Министърът на околната среда и водите Нено Димов ръководи среща в Съвета на ЕС в Брюксел, част от програмата на Българското председателство, свързана с това как кръговата икономика да стане реалност. Тя се проведе на 5 март и събра министрите на околната среда и водите на страните членки на ЕС.

По време на обсъжданията министрите говориха за това как да се ограничи негативното влияние както на пластмасите и пластмасовите микрочастици, така и на опасните химични вещества върху околната среда. Те обсъдиха още въпроса как да се повиши използването на рециклирана пластмаса, както и безопасно да се обработват отпадъци, които съдържат опасни вещества.

„Трябва да работим за повишаване на качеството на рециклираните продукти, както и за по-висока информираност на потребителите“, заяви Димов на пресконференция след дебата. Според него не се наблюдава положителен ефект върху качеството на повторно използване на пластмасови продукти.

“Мини пакетът за кръговата икономика” на Комисията, представен през януари тази година, беше в основата на дискусиите. Те бяха съсредоточени най-вече върху Стратегията за пластмасите в кръговата икономика и предложението за взаимодействие между химикалите, продуктите и отпадъците. 

„Трябва да пазим нашата околна среда от замърсяването с пластмаси. Днес направихме много важна първа стъпка в тази посока, която ще ни позволи да изпълним обещанието си да се грижим за околната среда и здравето на нашите граждани“, обясни Нено Димов.

Предвид факта, че един от приоритетите на България в областта на околната среда е доброто законотворчество и прилагането на законодателството, дебатът на министрите беше съсредоточен върху връзката между по-доброто законотворчество и екологизирането на Европейския семестър.
Коментари: 0