Неочаквани европейски дестинации, любими на китайските туристи

Те дори не са популярни сред повечето европейци

Неочаквани европейски дестинации, любими на китайските туристи

Снимка: Pixabay

През първата година на новото хилядолетие, китайските туристи са направили скромни 10,5 милиона пътувания в чужбина. А през 2017 г. цифрата вече е 145 млн. - поразително увеличение от 1380 процента. И при това само 7% от китайските граждани - или 99 милиона души - притежават паспорт, в сравнение с около 40% от американците и 76% от англичаните.

Ясно е, че потенциалът за по-нататъшен растеж - населението на Китай е 1,415 млрд. - е зашеметяващ. И се очаква, че до 2030 г. Китай ще заеме почти една четвърт от целия световен туризъм, пише „Телеграф”.

Но къде пътуват китайците извън страната си?

Най-големите задгранични дестинации са на близко разстояние: Хонконг и Макао - специални административни региони на Китай, но считани за "чуждестранни" в статистиката на Световната организация по туризъм към Организацията на обединените нации (UNWTO. Те са под номер 1 и 2. Тайланд, Япония и Виетнам завършват Топ 5.

Но онези китайски туристи, които стигат до Европа, имат любопитни предпочитания – все малки градчета, далеч от големи поток туристи. Дори малцина европейци пътуват до тях.

1. Трир

Когато в едно изречение се спомене „Германия” и „туризъм”, за повечето хора това означава няколко града - Берлин, Мюнхен, Хамбург, Кьолн. За китайците обаче една дестинация е над останалите: Трир. Около 150 000 посещават града всяка година, което го прави най-търсената немска дестинация за пътешественици от Китай.

Защо е толкова популярен? Този град в югозападна Германия, недалеч от границата с Люксембург, има вековна история. Създадена като "Аугуста Треверорум" през 16-и век пр. Хр., е бил толкова процъфтяващ и важен, колкото и Рим. Помпоний Мела, най-ранният римски географ, го нарича "urbs opulentissima" (най-богатия град), а император Константин го е превърнал в своя база за десетилетие. Днес го наричат „Рим на Севера”.

Освен това важно предимство е виното. Наоколо е пълно с лозя, от които се произвеждат някои от най-добрите германски вина (Ризлинг е най-често срещаният сорт).

Друга забележителност – на 5 май 1818 г. тук е роден Карл Маркс. На Брюкенгасе №664, на един хвърлей от двореца на Константин. Ето защо тук идват толкова много китайци. Смятан е за бащата на социализма, а идеологията на Маркс продължава да е водеща за китайското управление. (Миналата година президентът Си Дзинпин заяви, че изоставянето на марксизма ще доведе до това партията да "загуби душата и посоката си"). Така че Маркс се смята за герой от много китайци.

Около една трета от посетителите на къщата на Карл Маркс, сега музей, са от Китай, а магазините на Трир се грижат за китайските посетители, предлагайки невероятен брой сувенири, посветени на Маркс.  Тази година се навършиха 200 години от рождението на Карл Маркси и градската управа откри негов паметник. Парите са от Пекин.

2. Бистър Вилидж

Според доклада VisitBritain от 2017 г. повече от 260 000 китайски туристи посещават Великобритания всяка година. И къде отиват? Според документа, "те се интересуват най-вече от символните елементи: Кралското семейство, Шекспир, Шерлок Холмс, Хари Потър и Абатство Даунтън".

На второ място идва шопингът. Разходите на китайските туристи са наистина зашеметяващи. Според СТО китайските туристи в чужбина са похарчили 261.1 млрд. долара през 2016 г. Те харесват да купуват непознати в Китай европейски брандове.

Всичко това разкрива защо градчето Бистър, огромен търговски център в покрайнините на град Оксфордшир, е втората най-посещавана атракция от китайски туристи - след Бъкингамския дворец. Трима от четирима китайски туристи се отправят към Бистър.

3. Монтаржи

Този провинциален град, на около 70 мили южно от Париж, със сигурност има свое очарование. Има средновековна архитектура и мрежа от канали, достатъчно за местните жители, за да го наричат „Венеция на Гатине” Гатине е историческото наименование на региона. Но едва ли може да се конкурира с Версай, когато става въпрос за примамване на туристите от френската столица. Освен ако не сте китайци.

Още веднъж, причината е политическа. Монтаржи е мястото, където стотици млади китайски учени идват да учат в началото на 20-ти век, с цел да опознаят повече за Запада и да модернизират родината си. Сред тях са много бъдещи звезди на Китайската комунистическа партия, като Дън Сяопин, лидер от 1978 до 1989 г., и Кай Хесен, близък приятел на Мао Дзъдун.

Посетителите могат да се разходят по туристическа пътека (със знаци на френски и китайски), които посочват забележителности като училището, което е посещавал Дън Сяопин (сега кметство на Монтаржи), каучуковата фабрика, където той е работил, и градините, пълни с кипарисови дървета, където Кай Хесен е разказвал идеите си на други студенти за трансформирането на Китай (по-късно той пише писмо до Мао, в което го призовава да създаде Комунистическа партия).

4. Метцинген

Германският аналог на Бистър е Метцинген, наричан и Outletcity (Градът на аутлетите), намиращ се във Баден-Вюртемберг, близо до Франкфурт, където е основана компанията Hugo Boss. Градът няма много какво да предложи, освен шопинга. Но наред с Hugo Boss, после тук стъпват Prada, Nike, Burberry, Armani и Gucci, както и още много световни марки.

Както отбелязва „Економист”, има ирония във факта, че много от луксозните им продукти носят етикетите "Произведено в Китай", но високите данъци и мита означават, че цените в Метцинген са с около 40% по-ниски от тези в Пекин.

5. Бон

Бившата западногерманска столица е друга популярна туристическа дестинация за китайците. Любовта на китайците към класическата музика - особено към Бетовен - прави родното място на композитора очевидно присъстващо във всяко пътуване до Европа. Туристическият съвет на града предлага карти на три чужди езика: английски, китайски и японски.

6. Верона

Много туристи предпочитат Венеция, Рим и Флоренция. Но Верона е по-високо в списъка с желанията на китайските туристи. Това се дължи на колективното обожествяване на Ромео и Жулиета на Шекспир. Пиесата е популярна навсякъде по света, разбира се, но любовта към нея е двойно по-голяма в Китай, тъй като тя е сред първите произведения на Шекспир, преведени на мандарин. А сюжетът й е близък до този на много китайска народна приказка „Пеперудените любовници”. Затова може да се натъкнете на тълпи китайски туристи в къщата на Жулиета на Виа Капело, където всички се снимат под балкона или със статуята.

Коментари: 0