Нежеланието на Тръмп да подкрепи споразумението с Иран носи риск от конфликт

Повторното въвеждане на други санкции срещу Техеран ще бъде решено през юли

Нежеланието на Тръмп да подкрепи споразумението с Иран носи риск от конфликт

Снимка: БТА

592 ~ 3 мин. четене
Усилията на европейските дипломати за спасяване на споразумението с Иран се провалиха, отбелязва в. "Вашингтон пост". Франция и Германия вече предупредиха, че отмяната на договора може да доведе до война в Близкия изток. Британският външен министър Борис Джонсън, който беше на посещение в САЩ, заяви, че доколкото му е известно, администрацията на американския президент Доналд Тръмп няма ясен план за действие.

Макар че президентът на САЩ може да наложи отново всички американски санкции и дори да обяви нови, очаква се той да не се откаже изцяло от споразумението. Вместо това той ще въведе отново част от широка гама от санкции, които бяха отменени при прилагането на споразумението - те изискват други страни да намалят вноса на ирански петрол или САЩ може да наложат санкции срещу техни банки.

Повторното въвеждане на други санкции ще бъде решено през юли. Малко вероятно е Тръмп да обяви подробности за сложните правила за банките, компаниите и хората, засегнати от санкциите на САЩ, но се очаква страните да започнат незабавно да намаляват закупуването на петрол от Иран, подчертава Ричард Нефю, бивш служител на американския Държавен департамент. Иранската икономика беше в кризисна ситуация през по-голямата част от тази година и националната валута се обезцени с повече от една трета, напомня той.

В. "Ню Йорк таймс" цитира европейски дипломати, които очакват президентът на Тръмп да обяви днес, че САЩ напускат Съвместния всеобхватен план за действие за иранската ядрена програма. Дипломатите не са успели да го убедят, че отказът от споразумението може да доведе до нова конфронтация между Техеран и Запада. Шансът САЩ да останат страна по споразумението е много малък, посочва високопоставен европейски дипломат.

Ако дипломатите са прави, това ще бъде най-важното досега решение на Тръмп, засягащо националната сигурност на САЩ, макар че то може да бъде надминато през идните седмици при преките преговори със севернокорейския лидер Ким Чен-ун за предаването на ядрения арсенал на Пхенян, отбелязва изданието. Споразумението, с което се налага на Иран забрана да произвежда ядрено гориво дори за мирни цели, беше едно от ключовите постижения на предишния президент Барак Обама.

През цялата си кандидатпрезидентска кампания през 2016 г. Тръмп повтаряше, че то е катастрофално и необмислено, макар че в продължение на повече от година позволяваше на съветниците си по националната сигурност да го убедят, че споразумението е по-добро от алтернативите. Тези съветници обаче бяха уволнени през последните месеци и заменени с противници на ядрената сделка, припомня вестникът. Тръмп е недоволен от сроковете от 10 и 15 години, след изтичането на които Иран ще може да осъществява ядрени изследвания и да произвежда ядрено гориво за мирни цели. Според президента на САЩ то само отлага деня, в който Техеран ще се сдобие с ядрени оръжия и освен това не ограничава ракетните му програми, нито влиянието му в Близкия изток.

Вместо да отлага проблемите с още едно десетилетие, Тръмп залага, че ще може да накара Иран да се съгласи на нови преговори, отбелязва. Засега не е ясно дали е възможно президентът на САЩ да смекчи решението си, позволявайки на тримата си големи съюзници - Великобритания, Германия и Франция, да поддържат икономически отношения с Техеран, без да налага санкции на техни компании. Както и да формулира Тръмп решението си, твърдят дипломатите, бизнесът вече се адаптира към нова реалност, в която търговията с Иран е мъртва.

Докато Вашингтон се готви да обяви решението си за иранското споразумение, Израел се готви все по-открито за конфликт с Иран в Сирия, пише френският в. "Либерасион". "По-добре сега, отколкото по-късно", цитира изданието думите на израелския премиер Бенямин Нетаняху.
Коментари: 0