Нидерландия потвърди за дузина случаи на новия COVID вариант

Властите продължават да тестват над 600 пътници от два полета от Южна Африка

Нидерландия потвърди за дузина случаи на новия COVID вариант

Снимка: БТА

2099 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Новият вариант на коронавирус Омикрон продължи да се разпространява по света в неделя, като 13 случая бяха открити в Нидерландия и по два в Дания и Австралия, въпреки че все повече страни се опитаха да се изолират чрез налагане на ограничения за пътуване.

Нидерландските здравни власти обявиха, че 13-те случая на варианта са открити сред пътници, които са били на полети от Южна Африка, пристигнали в Амстердам в петък. Властите са тествали всичките над 600 пътници на тези два полета и са открили 61 случая на коронавирус, като продължават да тестват тези за новия вариант.

Не е малко вероятно да се появят повече случаи в Нидерландия“, каза министърът на здравеопазването Хуго де Йонге на пресконференция в Ротердам.

Първо открит в Южна Африка, вариантът вече е отчетен във Великобритания, Германия, Италия, Холандия, Дания, Белгия, Ботсвана, Израел, Австралия и Хонконг.

Вариантът Омикрон, наречен миналата седмица „вариант на безпокойство“ от Световната здравна организация, предизвика притеснения по целия свят, че може да устои на ваксинациите и да удължи почти двегодишната пандемия. Омикрон е потенциално по-заразен от предишните варианти, въпреки че експертите все още не знаят дали ще причини повече или по-малко тежък COVID-19 в сравнение с други щамове.

Въпреки че според епидемиолозите ограниченията за пътуване може да са наложени твърде късно, за да спрат разпространението на варианта, много страни - включително Съединените щати, Бразилия, Канада, страните от Европейския съюз, Австралия, Япония, Южна Корея и Тайланд - обявиха забрани или ограничения за пътуване в Южна Африка.

Новият вариант също хвърли светлина върху огромните различия в нивата на ваксинация по целия свят. Въпреки че много развити страни дават бустер с трета доза, по-малко от 7% от хората в страните с ниски доходи са получили първата си ваксина срещу COVID-19, според медицински и правозащитни групи.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg