Турската Akgun Seramik разширява ударно завода си в България

Компанията за производство на гранитогрес е в процес на утрояване на капацитета във фабриката си край Шумен

Турската Akgun Seramik разширява ударно завода си в България

Снимка: „Дюра тайлс БГ“

44934 ~ 3 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Турската компания за производство на керамика Akgun Seramik разширява ударно завода си за изработка на гранитогрес в България пет години след пускането му в експлоатация. С инвестиция от около 8.5 млн. лв. българското дъщерно дружество „Дюра тайлс БГ“ (бел. р. – по името на бранда ѝ при керамичните плочки Duratiles) следва да разкрие около 70 нови работни места във фабриката край Шумен.

Процесът по разширяване включва строителство на нови производствени, складови и административни сгради, разказаха от „Дюра тайлс БГ“ за economic.bg. Ръководството планира и закупуване на модерни машини и съоръжения, с които да обогати портфолиото на компанията с нови продукти в различни размери и дизайн. За своя проект компанията спечели сертификат от министерството на икономиката за инвестиция от клас А.

За целите на своето разширение компанията закупи около 100 хил. кв.м земя в близост до съществуващия си завод, който бе построен преди повече от десет години, но осем от тях стоеше празен. Плановете са от новата земя половината да бъдат затворени производствени сгради и заедно със съществуващите съоръжения да бъде утроен обемът от произведен гранитогрес от 5 на 15 милиона кв.м на година.

Проектът бе забавен от пандемията и заради нея и проблемите в доставките и логистиката компанията не конкретизира дата за пускане в експлоатация на новите производствени мощности.

„Внос“ на работници

Към момента новите работни места не са запълнени, като от компанията разказаха, че проблемът с недостига на кадри и намирането на квалифицирани служители се задълбочава.

Поради специфичното естество на керамичното производство като цяло, за да обучи своя персонал, „Дюра Тайлс БГ“ АД „внася“ опитни и квалифицирани работници от трети страни. Главно те са на ръководни длъжности, които обучават и предават своя опит на персонала“, коментираха от компанията.

Процедурата по наемане на чужденци в България обаче е твърде „дълга и трудна“ според компанията, което спъва нормалния ритъм на работа.

Припомняме, че по време на преговорите за сформиране на коалиция партиите се обединиха около борбата с подобна пречка на бизнеса чрез въвеждане на стартъп визи и т.нар. сини карти, които дават възможност на граждани извън ЕС да работят безпрепятствено в държавите членки.

Веригата на доставки

В подобен сектор, който до голяма степен разчита на основни строителни материали, затрудненията във веригите за доставки в момента са най-силни. Българското дружество разказва, че затрудненията са не само с доставките, но и с износа на готовите продукти. Заради увеличението на транспортните разходи все по-трудно става калкулирането на доставната цена на материалите, в които голяма роля има транспортът. Увеличението на транспортните разходи пък води и до поскъпване на самите продукти, заради което поръчките и съответно приходите от износ намаляват – конкретно към трети страни.

Като цяло Фабриката в България изнася повече от половината от продукцията си в над 14 страни в Европа и целия свят. Продуктите са добре познати в Румъния, Сърбия, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Хърватия, Гърция, Молдова, Унгария, Израел, САЩ, Ливан и Турция.

Мястото на „Дюра Тайлс БГ“ в Akgun

Akgun Seramik е част от турския холдинг Akgun Group, основан през 1925 г., в който влизат производители на керамични плочки, душ кабини за баня, санитарен фаянс, керемиди и тухли и др. Под шапката на Аkgun Group влизат пет завода, намиращи се в Турция, и един в България. Общият капацитет на всички заводи е над 40 милиона кв.м плочки годишно, т.е. с разширението на този край Шумен локацията в България ще стане значително по-ценна за групата. Към Akgun Group има още три фабрики за производство на санитарен фаянс, една за мебели, две за тухли и една за керемиди.

Подкрепи Economic.bg