Nike представи „умни“ самозавързващи се маратонки

Те се управляват чрез мобилно приложение

Nike представи „умни“ самозавързващи се маратонки

Снимка: Nike

10058 ~ 1 мин. четене

Nike открехна вратата към бъдещето на обувките със своите нови баскетболни маратонки Adapt BB. Те са „умни“ и се управляват чрез смертфона, който може да ги накара да се самозавържат. Компанията ги представи официално във вторник, а продажбата им стартира на 12 февруари, като те ще струват 350 долара, уточнява CNBC.

Системата Fit Adapt позволява на потребителите да постигнат максимално удобство на крака. Това се случва чрез внедрените моторче и зъбно колело, които затягат или разхлабват обувката. Управлението става чрез мобилно приложение.

Иновацията отваря широки хоризонти пред Nike, която ще може да събере още повече данни за тренировките на спортистите. За атлетите пък е шанс за нов начин за взаимодействие с обувките, който тепърва ще се развива.

Компанията определя маратонките като „мобилна спортна изследователска лаборатория върху крака навсякъде“, която в бъдеще ще предоставя ценни данни. Според изследователите на компанията Adapt BB е най-тестваната обувка в история на организацията.

Nike се спира на баскетбола за първия спорт, за който да бъде пригодена иновационната обувка, изхождайки от логиката, че играчите правят чести и резки спринтове.

Adapt BB обаче не са първите маратонки от подобен род. През 2016 г. компанията представи HyperAdapt 1.0 от 2016 г., които обаче не можеха да се похвалят с безжична връзка и управление чрез мобилно приложение. Тяхната функция за самозавързване се активираше чрез физически бутон върху самата обувка. HyperAdapts бяха и значително по-скъпи от сегашните. Те се продаваха за 720 долара.Подкрепи Economic.bg