Николова тръгна на проверки из зимните курорти

Пандемията ще нанесе тежък удар на туристическия сезон

Николова тръгна на проверки из зимните курорти

Снимка: Министерство на туризма

1056 ~ 1 мин. четене

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова тръгна на обиколка из зимните курорти в страната, за да проверява дали комплексите са готови за предстоящия сезон. Тя ще следи за спазването на противоепидемичните мерки и указания за работа, съобщават от Министерство на туризма.

Спазването на санитарно хигиеничните предписания е едно от ключовите условия страната ни да запази зеления печат за безопасност и хигиена (Safety and hygiene travel stamp), издаден от Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC). Той гарантира, че България е безопасна дестинация и спазва стриктно противоепидемичните мерки, обясняват от ведомството.

Междувременно страната ни се бори с втората вълна на коронавирусната пандемия, като броят на заразените през последните седмици расте скокообразно. Това накара няколко държави, сред които ГерманияРумъния и Норвегия, да поставят България в списъка си с рискови дестинации. 

Посещенията на чуждестранни туристи със сигурност ще са много по-малко от минали години. От Института за пазарна икономика например изчисляват, че те ще са с между 60 и 80% под нивата от 2019 г. А това ще коства загуби за около 250 млн. лв.

Проверките на Николова започнаха от Боровец, като предстои да такива да се извършат и в други курорти в страната. министърът ще следи и дали в комплексите има обособени карантинни стаи и места, в които при необходимост да се настаняват туристи.

Подкрепи Economic.bg