Ниска избирателна активност провали македонския референдум

Гласуваха 34.09% от имащите право на глас при необходими над 50%

Ниска избирателна активност провали македонския референдум

Снимка: БТА

3734 ~ 1 мин. четене
Ниска избирателна активност на практика провали референдума за смяната на името на Македония. С 34.09% избирателна активност към 18:30 ч. македонско време (19:30 ч. българско) вотът не дава категоричен отговор дали македонците подкрепят членството в ЕС и НАТО с приемане на договора между Македония и Гърция, според който западната ни съседка би се прекръстила на Северна Македония.

След затварянето на изборните секции в 19 ч. местно време (20:00 ч. българско) представители на Държавната избирателна комисия (ДИК) увериха, че ще бъдат положени всички усилия, за да може официалните резултати да бъдат съобщени във възможно най-кратък срок. Заключението от слабата избирателна активност обаче е, че македонците като цяло бойкотираха евроатлантическата интеграция на страната си.

Въпреки интензивната кампания "за" промяна на името, която управляващите в Скопие проведоха през последните седмици, очакванията им за категорична подкрепа на договора с Гърция от страна на македонците засега изглежда, не се оправдават.

За да бъдат легитимни резултатите от референдума и коалиционното правителство на министър-председателя Зоран Заев да получи обществена подкрепа в намеренията си страната да получи международно признание под името Република Северна Македония, бе необходима избирателна активност от над 50%. По данни на ДИК в избирателните списъци са регистрирани 1 806 366 гласоподаватели. Това означава, че референдумът можеше да бъде валиден, само в случай че правото си на глас упражнят 903 168 гласоподаватели, но и при условие, че повече от половината от тях са гласували „за“ евроатлантическата ориентация на Македония, т.е. одобрят Преспанския договор и промяната на името на страната им.
Подкрепи Economic.bg