Nokia обяви нови съкращения след спад на печалбата

Инвеститорите обаче са оптимистично настроени

Nokia обяви нови съкращения след спад на печалбата

Снимка: Pixabay

Производителят на телекомуникационно оборудване Nokia обяви тримесечни резултати в съответствие с пазарните очаквания в четвъртък, като добави, че планира да съкрати работни места в световен мащаб като част от програма за намаляване на разходите.

Финландската компания регистрира нетни продажби от 5,5 милиарда евро за тримесечния период, приключващ на 30 септември. Според анализатори от Reuters очакванията за нетни продажби през третото тримесечие бяха около 5,4 милиарда евро.

Nokia обяви днес нова програма за намаляване на разходите, насочена към годишни икономии от 700 млн. евро до края на 2020 г. Компанията не разкри броя на работните места, които ще бъдат съкратени.

Съкращението обаче се налага, тъй като финландската група трябва да завърши програма за икономии на разходи в размер на 1,2 млрд. евро в края на 2018 г. Този план за икономии започна скоро след придобиването й от френско-американската фирма Alcatel-Lucent.

В изявление президентът и главният изпълнителен директор на Nokia Раджив Сури заяви, че данните за третото тримесечие на компанията са потвърдили по-ранното мнение, че данните ще се подобрят през втората половина на годината.

Nokia се бори с намаляващия си растеж, тъй като сегашното поколение мобилно оборудване 4G достигна своя връх през 2015 г. Компанията е изправена пред понижаване на разходите от страна на телекомуникационните оператори и силна конкуренция от други производители на оборудване като Huawei и Ericsson.

Независимо от това, акциите на Nokia са нараснали с повече от 17% от началото на годината, тъй като инвеститорите продължават да се надяват на нов цикъл разходи по изграждане на мрежи - главно поради нарастващото търсене на нови 5G мрежи.

5G стана до известна степен лакмусен тест за технологично лидерство между САЩ и Китай, коментира CNBC.
Коментари: 0