Номинации за Мисис Икономика 2014

Четири дами ще се борят за отличието

Конкурс:

Номинации за Мисис Икономика 2014

Снимка: Икономика

252 ~ 3 мин. четене

Списание "Икономика" представя категория Мисис Икономика в конкурса "Мистър и Мисис Икономика" 2014 - най-значимият икономически форум, провеждан след демократичните промени у нас:

София Христова, председател на УС и изпълнителен директор ПОД „Алианц България”

София Христова е магистър по Финанси в УНСС. Специализирала е "Управление на пенсионни фондове", САЩ (1999), "Корпоративно управление", USAID (2000), "Попечителски банки", САЩ (2001), AGO Change Management (2009) и др.

От 1994 г. започва кариерата й в областта на допълнителното пенсионно осигуряване. От 2000 г. до момента е Председател на Управителния съвет и Изпълнителен директор на “Пенсионно осигурително дружество Алианц България”. През този период дружеството се наложи като компания, определяща стандартите на пазара на допълнително пенсионно осигуряване в България. Към 30.06.2014 г. активите, които управлява пенсионната компания, надхвърлят 1.7 млрд. лева, а клиентите са 966 хиляди. ПОД „Алианц България” неизменно е  носител на приза „Пенсионноосигурително дружество на годината“ в категорията „Допълнително доброволно пенсионно осигуряване“ (2010, 2011 и 2012 г.).

От януари 2014 г. г-жа Христова е избрана за член на Изпълнителния комитет и Изпълнителен вицепрезидент на Алианц България Холдинг.

Диана Стефанова, изпълнителен директор на „ВиЕмУеър България“ ЕООД (VMware)

Диана Стефанова е Управляващ директор на развойните центрове на VMware в България и за регион ЕМЕА (Европа, Близък изток, Африка) от 2007 година насам.

Притежава над 18 години управленски и организационен опит с фокус върху стратегическо и бизнес развитие на центрове за развойна дейност в глобален аспект. 

Присъединява се към VMware след придобиването на българо-швейцарската компания Sciant, където тя работи като Главен финансов директор, ръководейки всички финансовите и бизнес операции. Преди да стане част от Sciant, Диана е заемала длъжността Корпоративен финансов директор (Chief Financial Controller) за няколко технологични компании в Силиконовата долина, САЩ.

Офисът на VMware в София е най-големия център за разработки на VMware в Европа, Близкия Изток и Африка (EMEA) и един от най-големите и стратегически центрове на VMware в световен мащаб.  Местните екипи имат ключова роля в разработката на водещи VMware продукти с фокус върху управлението на cloud среди и автоматизацията.

Под нейно ръководство, VMware удвоява инвестицията си в България, която в периода 2007 – 2014 година надвишава  200 млн. лева. Успехите на Българското подразделение на компанията в последните години, доведоха до предстоящо стратегическо разрастване чрез откриване на нов център за професионални услуги, и по този начин се очаква да удвои персонала си до 1000 човека и да удвои годишните инвестиции.

Д-р инж. Боряна Манолова, главен изпълнителен директор на "Сименс" ЕООД

Д-р инж. Боряна Манолова е Главен изпълнителен директор на Siemens за България. Председател е на Съвета на жените в бизнеса в България и е член на Управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Доктор по електроснабдяване и електрообзавеждане и магистър по електронна техника и микроелектроника от Русенски университет „Ангел Кънчев", магистър по корпоративни финанси от Стопанската академия в Свищов. Специализирала е във френския институт INSEAD и Университета "Бокони" в Милано.

Румяна Тренчева, изпълнителен директор на SAP България

 Румяна Тренчева е изпълнителен директор на SAP България от септември 2012 година. Завършила е Американския Университет в България, със специалности Приложна икономика и Международни отношения и политика. Притежава професионални управленски квалификации от Duke Corporate Education и IMD (International Institute of Management). Управлявала е стратегическото развитие на мултинационалните компании Ericsson, Alcatel Lucent, Hewlett Packard, Indra Sistemasв публичния сектор. Ръководила е международни екипи при внедряването на проекти с обществена значимост.

Българското дъщерно дружество на световния софтуерен лидер SAP присъства на българския пазар вече повече от 15 години, от 1999 година. След присъединяването си към SAP България, г-жа Тренчева преструктурира и разви партньорската мрежа в страната, в резултат на което SAP България увеличи приходите си в пъти и трайно разшири пазарното си присъствие в България.

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"
Подкрепи Economic.bg