Norwegian Air отказа оферта от собственика на British Airways

Според нискотарифната компания предложението подценява нейните перспективи

Norwegian Air отказа оферта от собственика на British Airways

Снимка: Norwegian Air Shuttle

636 ~ 1 мин. четене
Norwegian Air Shuttle обяви, че акционерите й единодушно са отхвърлили две оферти от собственика на British Airways, съобщава Би Би Си.

International Airlines Group (IAG), която притежава 4.6% от Norwegian, се стреми да вдигне своя пазарен дял на фона на конкуренцията на нискотарифните превозвачи.

Но от Norwegian казват, че офертата подценява компанията и нейните перспективи.

Акциите в Norwegian първоначално паднаха до 10% при новината, преди да се възстановят леко.

За разлика от тях, книжата на IAG се оказаха водещи за ръста на лондонския индекс FTSE 100, с 5.6% поскъпване.

IAG притежава и испанската авиокомпания Iberia.

IAG съобщи за интереса си към норвежката нискотарифна авиокомпания при представянето на финансовите си резултати. Приходите на компанията възлизат на 280 млн. евро за първото тримесечие на 2018 г.

На това събитие IAG заяви, че "е отправила интерес към борда на Norwegian относно възможна оферта, без да постигне споразумение".

В отговор Norwegian излязоха с декларация, потвърждавайки, че са получили "две отделни предложения" от IAG за закупуване на цялата компания.

Norwegian Air се наложи на пазара с евтините си билети, като например цени от £99 в една посока за полети от Единбург и Дъблин до Ню Йорк. Въпреки това авиокомпанията отчете нетна загуба за 2017 г. и се наложи да набере допълнителни средства, за да продължи бързата си експанзия и по-високите разходи за гориво.
Коментари: 0