Нов договор за удължаване живота на 6-и блок

Документът е подписан днес

Нов договор за удължаване живота на 6-и блок
232 ~ 1 мин. четене

АЕЦ “Козлодуй подписа договор за изпълнение на дейности по втория етап от Проекта за продължаване на срока на експлоатация на 6 енергоблок с изпълнител Консорциум “Русатом Сервис – Риск инженеринг”. Това стана по време на 15-ото заседание на Българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, проведено на 27 и 28 януари в София, съобщават от централата. 

Документът бе подписан от Димитър Ангелов – изпълнителен директор на АЕЦ “Козлодуй”, Евгений Салков – генерален директор на “Русатом сервис”, Дмитрий Пашевич, директор на “Русатом сервис – филиал България”, и Богомил Манчев – изпълнителен директор на Риск инженеринг.

Договорът е поредната значима стъпка от Проекта, който има за цел продължаване на срока на експлоатация на 6 блок до 60 години. Изпълнителят е избран след процедура, проведена съгласно Закона за обществените поръчки, а финансирането се осигурява със собствени средства на АЕЦ “Козлодуй“.

Предмет на договора са дейности, свързани с обосновка на продължаването на срока на експлоатация на блока, като обследване, металоконтрол, разчети и количествени оценки на остатъчния ресурс на конструкциите, системите и компонентите.

Проектът за продължаването на срока за експлоатация на двата 1000-мегаватови блока – пети и шести, е от важно значение не само за АЕЦ “Козлодуй”, но и за енергетиката на България. Двата блока осигуряват повече от една трета от националното електропроизводство и с надеждната си работа допринасят за енергийната сигурност на страната.
Подкрепи Economic.bg