България и Япония задълбочават бизнес сътрудничеството си

Представителите на японските компании ще посетят производствени бази в София и Пловдив, които са пример за успешен бизнес в страната

България и Япония задълбочават бизнес сътрудничеството си

Снимка: Министерство на икономиката

Нов Японски бизнес форум ще активизира на икономическите контакти между България и Япония и ще задълбочи сътрудничеството между компаниите от двете страни.

Документът за създаването на новия форум, който ще работи по т.нар. „екшън план” за задълбочаване на икономическото партньорство между София и Токио, беше подписан днес от зам.-министъра на икономиката Александър Манолев и от японския посланик у нас Масато Ватанабе. Това стана по време на съвместно събитие с представители на бизнеса от двете страни, което бе открито от вицепремиера Томислав Дончев, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката.

„Стокообменът между България и Япония през миналата година надхвърля 9 годишен рекорд и достига 163 млн. щ.д.“, каза зам.-министър Манолев. По думите му тенденцията на увеличение се запазва и през 2018 г. като отбелязваме увеличение от 45% за първото тримесечие. Той подчерта, че редица японски компании вече развиват успешен бизнес у нас, сред които „Сумитомо Електрик“, „Тошиба”, „Мейджи”, „Мицубиши“, „Ядзаки Корпорейшън” и др. „Надявам се следствие на този бизнес форум и срещите с български компании много други да ги последват“, допълни икономическият заместник-министър.

Александър Манолев отбеляза и някои от икономическите успехи, които страната ни постига и акцентира на постиженията в секторите на автомобилостроенето, информационните и комуникационните услуги, аутсорсинга, машиностроенето и др. „България има най-бързо развиващият се ИКТ сектор, а днес всяка пета кола в Европа има поне една част произведена у нас“, акцентира той.

В рамките на неговото изказване бяха отбелязани и някои от основните моменти в подписания днес документ между Япония и България. По време на срещите на Японския бизнес форум ще се обсъждат предложения за подобряване на бизнес средата, разширяване на мрежата от български и японски компании, работещи заедно, както и организирането на бизнес мисии, форуми и инвестиционни семинари в двете страни, стана ясно от неговото изказване.

За днешното събитие в България пристигна бизнес мисия на Японската агенция за външна търговия, включваща над 30 японски компании. Техен домакин е вицепремиерът Томислав Дончев, а проявата е продължение на визитата в България на японския премиер Шиндзо Абе през януари тази година и постигнатите договорености за задълбочаване на икономическото сътрудничество между двете страни.

Представителите на японските компании ще посетят производствени бази в София и Пловдив, които са пример за успешен бизнес в страната, и ще проведат срещи с представители на българския бизнес за установяване на директни контакти и стартиране на съвместни проекти.
Коментари: 0