Нова глоба за „Монтюпе“ заради обгазяване в Русе

Поредна санкция за русенския производител на автомобилни части заради замърсяване на въздуха

Нова глоба за „Монтюпе“ заради обгазяване в Русе
1520 ~ 1 мин. четене

Русенската компания за автомобилни части „Монтюпе“ отново беше глобена заради замърсяване на въздуха. Този път имуществената санкция е в размер на 300 хил. лв. заради установено обгазяване през ноември 2016 година.

Производствената дейност на предприятието е свързана с използването на смоли и втвърдители, които водят до неприятни миризми във въздуха. Нарушението е констатирано след извънредна контролна проверка по подадени в инспекцията сигнали за миризма на бакелит. При оглед на площадката на предприятието е установено, че има отворени 2 люкa на комбинираните димни и вентилационни клапи. При обход на покрива на Хале № 3 е констатирано, че двата димни люка са отворени, съобщават от екоминистерството.

При определяне на размера на административното наказание са взети предвид високата степен на обществена опасност, рефлектираща върху чистотата на атмосферния въздух и здравето на хората. Към настоящия момент е в сила  принудителната мярка, наложена през септември 2016 г. за запечатване на 108 –тевентилационни отвора на Хале № 3.

Припомняме, че дружеството получи глоба от половин млн. лв. отново заради замърсяване на въздуха през септември миналата година. В началото на 2017 г. русенският съд намали санкцията с 50 хил. лв. Тогава магистратите от крайдунавския град решиха, че глобата ще изпълни целите на личната превенция с оглед недопускане на бъдещи нарушения на екологичното законодателство.

Подкрепи Economic.bg