Нова стачка на Lufthansa блокира полети в цяла Европа

Пилотите недоволстват втори месец срещу плановете да се увеличили възрастта за пенсиониране

Нова стачка на Lufthansa блокира полети в цяла Европа

Пилотите на Lufthansa, най-голямата авиокомпания в Европа, ще стачкуват в понеделник и вторник заради продължаващия спор за обезщетения при пенсиониране, предадоха световните агенции.

Стачката, която е деветата от април месец насам, ще се отрази на полетите на къси и средни разстояния. Протестът ще продължи два дни. Отменени са над 1300 курса в цяла Европа.

Днес протестът ще засегне полетите на близки и средни разстояния, а във вторник се очаква да спрат работа и пилотите, обслужващи междуконтиненталните полети.

Пилотите недоволстват втори месец срещу плановете да се увеличили възрастта за пенсиониране. Профсъюзът на летците е против плановете на "Луфтханза" да повиши възрастта за предсрочно пенсиониране до 61 години от сегашните 59. Сега те могат да се оттеглят на 55 години, но да получават 60% от заплатата си през следващите 10 години.

Наскоро обаче ЕС промени правилата за лицензиране на летците и им позволи да работят до 65 години. Профсъюзът, който представлява 5400 души, настоява за запазване на настоящите правила.

Коментари: 0