Нова технология в iPhone 13 ще реши проблема с липсата на обхват

Следващият смартфон на Apple ще поддържа директна сателитна връзка, твърди авторитетният анализатор Мин-чи Куо

Нова технология в iPhone 13 ще реши проблема с липсата на обхват

Снимка: Twenty20

7068 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Представянето на новия iPhone наближава, което по традиция стимулира и слуховете по темата. Последният идва от авторитетния анализатор на Apple Мин-чи Куо, който твърди, че устройството ще поддържа директна сателитна връзка. На практика това означава, че потребителите ще могат да извършват повиквания и да изпращат съобщения дори и да не е наличен обхват на мобилната мрежа на техния оператор.

Според информацията на Куо iPhone 13 ще може да се свързва директно със спътници в ниска земна орбита (LEO) благодарение на вградения персонализиран чип Qualcomm X60. Сателити от този тип са гръбнакът на услугата Starlink на Илон Мъск, която има за цел да предоставя интернет на отдалечени места по света, където няма добра връзка или изобщо липсва мрежа. Такива са селските райони, където хората са малко и мобилните оператори не намират причина да инвестират в инфраструктура.

В световен план Starlink не е единствената компания, използваща LEO сателити за осигуряване на интернет. Други такива са Hughesnet и OneWeb, които по-рано обединиха усилия, както и Immarsat. По-важните новини, засягащи iPhone, са свързани с Globalstar, който отбеляза скок на акциите си по-рано тази година след новината, че предстоящият чип X65 на Qualcomm ще поддържа нейната технология Bandstar n53.

Наличието на такава технология ще реши някои проблеми за потребителите, но пък може да се окаже значително по-енергоемка за батерията. Не е ясно и как ще се използва – дали ще е по поискване, или ще се включва автоматично при загуба на обхват, както и дали ще е платена, или безплатна.

Подкрепи Economic.bg