Нови бизнес сгради в София - само по поръчка

В дългосрочен план офисът никога няма да е същият и ще бъде комбинация от локации, сочи прогнозата на експертите от Forton

Нови бизнес сгради в София - само по поръчка

Снимка: Economic.bg/Архив

4475 ~ 2 мин. четене
Габриела Махлелиева Автор: Габриела Махлелиева

След девет месеца „съвместен“ живот с коронавируса сякаш вече свикнахме с новото си ежедневие, ограниченията и правилата. Междувременно имотният бизнес в страната, след първоначалния ступор и привидно замръзване, започна доста активно да се развива. Като че ли обаче това се отнася само за жилищното строителство. Ситуацията на пазара на бизнес имотите в София е доста по-различна. Ако допреди кризата големи стъклени здания „никнеха като гъби“, то в момента нови обекти се започват единствено при поръчка или се практикува т.нар. built-to-suit строителство за конкретен наемател.

„През следващите 6 месеца е планирано завършването на около 130 000 кв. м нови офис площи. Проектите се движат в срок, като е възможно някои от собствениците да не бързат с пускането им в експлоатация, ако нямат ангажименти към наематели. Новите обекти, които сега стартират с първа копка, са само built-to-suit за конкретен наемател с вече подписани договори. Пример за такъв е новата сграда на фармацевтичната компания Roche. Сделка, която бе подписана с посредничеството на Cushman&Wakefield Forton преди повече от 6 месеца, но сега започва процесът по изграждане“, обясни пред Economic.bg Михаела Лашова, управляващ партньор в Cushman & Wakefield Forton.

Нови сделки за наеми на имоти също почти липсват с оглед на ситуацията, в която се намираме. Голяма част от участниците на пазара са в режим на изчакване и в момента преобладават сделките на подновяване на съществуващи договори, но не и на подписване на нови такива. „Повечето изчакват и следят как ще се развие пазарът и какъв процент от служителите им трайно ще работят от вкъщи, за да преценят правилно потребностите си“, казва още Лашова.

Обратно в офиса

По думите й средно около 35-40% от бизнеса в София вече се е завърнал в офисите. Процентът обаче пряко зависел от сферата на дейност и различните подходи, които компаниите предприемат в зависимост от собствеността и възможностите за дистанционна работа.

Според експерта от Forton въпреки тенденцията за дистанционна работа не се наблюдава осезаемо освобождаване на офис сгради в столицата.

„На този етап няма значителна промяна в дела на незаетите площи. Наемателите имат дългосрочни договори и по-скоро биха потърсили възможност за преотдаване, тъй като нямат опция да ги освободят. Вероятно този процес ще се задълбочи през 2021, но това реално няма да се отрази на свободните площи директно. Тяхното ниво до голяма степен ще зависи от това колко нови проекта ще бъдат завършени в близките месеци и с какво ниво на заетост ще излязат на пазара“, обясни Михаела Лашова.

Офисът никога няма да бъде същият

В дългосрочен план офисът никога няма да е същият и ще бъде комбинация от локации с цел гъвкавост на работното време, комфорт и безопасност на служителите, баланс между офис, работа от вкъщи и може би коуъркинг на пешеходно разстояние от домовете на служителите. Такава прогноза дава Михаела Лашова за развитието на офис пазара в дългосрочен план.

Голяма първа стъпка ще бъде връщането на служителите в офисите и възстановяването на начина на работа отпреди Covid. Факт е, че има компании, чиято дейност до голяма степен не е засегната от хоум офиса, но много мениджъри и собственици вече се притесняват за приобщаването на нови служители, запазването на корпоративна култура, спад на производителността и разпадане на екипите. Всички тези предизвикателства ще се задълбочат с времето“, казва още тя.

Подкрепи Economic.bg