Нови рекорди за американските индекси в първия търговски ден на 2020 г.

Европейските фондови борси също се поздравиха с успешен старт на годината

Нови рекорди за американските индекси в първия търговски ден на 2020 г.

Снимка: БТА

392 ~ 3 мин. четене
Първият ден на търговия за 2020 година донесе поредна доза исторически рекорди за американските индекси. Подкрепени от силното представяне на технологичния сектор, акциите на Wall Street продължиха силното си представяне от края на 2019 година. Ръстовете от вчерашата сесия последваха ралито за 2019, в което S&P 500 нарасна с 28.9%. Това е най-големият ръст на широкия индекс от 2013 г. насам, когато той се повиши с 29.6%.

Междувременно Dow се покачи с 22.3%, а Nasdaq Composite - с 35 на сто. В първата сесия за 2020 индексът на сините чипове успя да добави над 330 пункта към стойността си, докато S&P и Nasdaq добавиха съответно 0.8% и 1.3%. Акциите на производителите на микрочипове се отличиха със силни резултата, като книжата на AMD скочиха с над 7%. В състава на Dow цената на Apple отчете най-силно представяне с ръст от 2%.

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че фаза едно от търговското споразумение с Китай ще бъде подписана на 15 януари в Белия дом. Държавният глава обяви, че на по-късен етап ще посети Пекин, когато започне втората фаза от преговорите, посочва дневният бюлетин на "Елана Трейдинг".

Европейските фондови борси също се поздравиха с успешен старт на годината. Паневропейският Stoxx600, немският DAX и френският САС записаха ръстове от по-малко над процент. Германските банки пък се оказаха с най-големи повишения в индивидуалните сектори. Цената на акциите на Commerzbank нарасна със 7 на сто, докато тази на книжата на Deutsche Bank добави 6%.

Акцентите днес

Икономически данни – САЩ

Първата седмицата за 2020 година ще завърши с данни за месечната промяна в нивото на индекса на активността в производствения сектор на САЩ. Институтът ISM ще публикува резултатите за ноември в 17:00 часа българско време. Индексът се приема като значим индикатор за бизнес активността в страната и големи отклонения от прогнозираните стойности е възможно да доведат до завишена волатилност. Очакванията на анализаторите са за стойност от 49, спрямо 48.1 за месец октомври.

Инструменти на фокус

Amazon Inc. – Седмична

На седмичната графика на гиганта в онлайн търговията може да видим как психологическата граница от $2 000 за акция на два пъти, веднъж през 2018 и веднъж през 2019 г., не бива пробита, което е последвано от корекция в цената. В момента акцията на Amazon напуска временната си консолидация и започва ново възходящо движение. При нов неуспех за формиране на локален максимум над $2 000 обаче, вероятността за задълбочена корекция се увеличава драстично, което ще оправдае продажба на акцията.

USD/JPY – Дневна

Последните дни на декември донесоха и пореден неуспешен пробив на съпротивата при цена 109.50 за USD/JPY, което беше последвано от рязко понижение. Валутната двойка достигна до ниво на подкрепа около 108.50, увеличавайки шансовете за формиране на рейджово движение. При задържане над тази граница, инвеститорите ще могат да се възползват с вход в спекулативна краткосрочна дълга позиция до ново достигане на съпротивата.

Coffee – Седмична

Последното тримесечие на 2019 година се оказа печелившо за инвеститорите в кафе. На седмична графика обаче, може да видим някои обезпокояващи сигнали за все още притежаващите отворени дълги позиции. Цената на два пъти тества неуспешно границата от $140, като може да видим, че съпротивата датира още от средата на 2017 година. Очакваме формиране на корекция с потенциал за понижение до нивото на 200-периодната ЕМА около $120.

CAC40 – Дневна

Френският индекс стартира изключително силно новата година, като в първата европейска търговска сесия за 2020 САС40 отвори с положителен гап, пробив над психологическите 6 000 пункта и ръст от над 1%. Движението на цената е по посоката на текущия възходящ тренд, датиращ от средата на 2019 година. Силният импулс на покупки би трябвало с лекота да покори границата от 6 200 пункта, където индексът вероятно ще срещне техническа съпротива. 
Коментари: 0