Нови удари над "Ислямска държава" в Сирия

САЩ бомбардира джихадистите за пета поредна нощ

Нови удари над
Автор: Economic.bg
Бомбардировките над джихадистите от „Ислямска държава” продължиха и тази нощ. САЩ нанесе нова порция въздушни удари по позиции на групировката в Сирия, предаде АФП.

Централното командване на САЩ заяви, че четири танка на джихадистката групировка са унищожени в провинция Дейр ез-Зор. Мониторингова група в Сирия съобщи на свой ред, че петролни обекти са били очевидната цел на ударите от тази нощ в провинцията.

По данни на Сирийската обсерватория за човешките права, поразен е също команден център на „Ислямска държава”.  Същевременно, в северната част на Сирия кюрдски бойци започнаха атаки срещу цели на ислямистите близо до град Кобани, който от дни е в центъра на борбата между двете страни.

„В комбинация с продължаващите усилия в Ирак, тези удари ще продължат да лишават ИД от свобода на движение и ще затрудняват планирането, ръководенето и поддържането на операциите на групировката", допълни шефът на Пентагона Хейгъл.

От своя страна началникът на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ ген.Мартин Демпси заяви, че въздушните удари не са достатъчни за успешната борба с екстремистката групировка „Ислямска държава”.

Според него е необходима наземна операция на територията на Ирак и Сирия. По думите му, въпреки че нанесените от страните-членки на международната антитерористична коалиция, начело със САЩ, въздушни удари са доказали своята ефективност и вече са започнали да разрушават инфраструктурата на ислямистите, това не е достатъчно. Той смята, че е нужно „политическо решение”, а в Ирак и Сирия да бъде проведена наземна операция.   Демпси отбеляза, че за освобождаване на завзетите от „Ислямска държава” територии в Източна Сирия ще са нужни до 15 000 бойци на въоръжената сирийска опозиция.
Коментари: 0