Новите преговори САЩ–Китай обнадеждиха инвеститорите

Индустриалният индекс Dow Jones напредна с 370 пункта

Новите преговори САЩ–Китай обнадеждиха инвеститорите
348 ~ 3 мин. четене
Акциите във вторник завършиха на печалба на фона на новината, че депутатите в САЩ са осигурили предварителна сделка за финансиране на сигурността по границите. Перспективите за развитие на търговското споразумение между САЩ и Китай бяха отчетени като позитивен знак от пазара, което също повиши акциите.  Индустриалният индекс Dow Jones напредна с 370 пункта, покрай силния ръст на Caterpillar и 3M. S&P 500 добави 1.29 процента към стойността си до 2744.73 пункта, докато технологичният индекс Nasdaq се повиши до 7414.62 пункта. 

Банковият сектор беше сред отличниците на пазара, след като акциите на някой от най-големите банки  поскъпнаха. Goldman Sachs, Citigroup и Morgan Stanley се повишиха с общо 1.6%, докато Bank of America и J.P. Morgan Chase поскъпнаха с близо 1 процент. Добрите новини в САЩ завладяха Европа, при което DAX нарасна с повече от процент. В Лондон преобладаваше смесена търговия, но позитивните нагласи на пазарите изкачиха индекса FTSE 100 с 0.06 на сто до 7133.14 пункта. Във вторник слабият долар даде възможност на ценните метали да покачат стойността си. Златото поскъпна до 1310 долара за тройунция, докато среброто остана без промяна. Цената на петрола записа дневно повишение до 53.34 долара за барел, породено от новината, че Саудитска Арабия смятат да ограничат  добива на нефт. Сортът Брент поскъпна с 1.62 на сто до $62.60.

Ниво на инфлацията - САЩ

В сряда в 15:30 часа търговското министерство на САЩ ще публикува данни за индекса на потребителски цени за месец януари. Данните ще дадат насоки  за темпото на инфлацията, като очакванията са за ръст на потребителските цени с 0.1 на сто спрямо спада за месец декември. На годишна база се прогнозира покачване с 1.5%.

Производителят на минерални продукти претърпя спад, които изпрати акциите до нивото на подкрепа при 40 долара. Предвид позитивните нагласи на компанията за бъдещото и развитие нивото даде добра възможност на инвеститорите за покупка или добавяне на нови обеми. Въпреки, че на този етап цената се намира под 50 дневната средна настроенията са позитивни и очакваме покриване на спада. Пробив над седмичния максимум е добра възможност за покупка с краткосрочна цел при $60. 

Щатската валута се търгуваше с повишение спрямо йената, като котировките се задържаха над 50 дневната подвижна средна. Въпреки сигналите за развитие на възходящо движение, очакваме нов опит за поевтиняване и тестване на нивото около 107.50. Пробив под локалната тренд линия ще ни даде сигнал за продажба, а за ниво на ограничаване на загубите е адекватно да е използва 50 дневната средна.

Фючърсите на царевицата продължават да се търгуват в рейндж около нивото 380. Въпреки понижението под 50 дневната средна има сигнали за формиране на възходящ импулс, при който очакваме пробив над тренд линията и поскъпване до близо $400. Сигнал за покупка ще имаме при възходящо пресичане на индикатора Стохастик и затваряне на дневна свещ над плъзгащата средна. Понижение под нивото 370 ще покаже голям натиск от пазара и преобладаващи разпродажби, което би неутрализирало анализът ни.

Основният японски индекс възстанови двудневния спад до 20175 пункта, при който се образува скрита дивергенция, която е тренд продължаващ формация. Повишение над 21000  пункта са възможност за покупка, при която се очаква развитие на възходящия импулс от пазара и достигане до следващото психологическо ниво при 22000 пункта.
Подкрепи Economic.bg