Новите шест от Акселератора на Клийнтех България

Младите предприемачи разработват иновативни технологии, предлагат щадящи природата решения и намират нови пазарни ниши

Новите шест от Акселератора на Клийнтех България

Biomyc

Снимка: Икономика/Красимир Свраков

1740 ~ 3 мин. четене
Автор: Яна Колева

Иновацията не е просто добро хрумване, а е търсен и желан резултат, който идва в отговор на конкретни проблеми и на осъзната необходимост. В това се убедиха екипите на шестте стартиращи компании, които успешно завършиха Акселераторската програма на Клийнтех България и EIT Climate-KIC 2019, насочена към развитието в ранна фаза (pre-seed) на решения за устойчив бизнес, чисти технологии и климатични иновации. Шестте месеца на практическото обучение, съпътствани от специализирани услуги, коучинг и финансова подкрепа до 50 000 евро на екип, приключиха с публично представяне на възможностите, напредъка и амбициите на всеки от стартъпите.

Biomyc

готвят революция в опаковките със своите нови технологии. Използват материали, напълно съобразени с принципите на кръговата икономика, и това е гаранция, че няма да са поредният производител на боклук. В края на жизнения им цикъл всички направени от тях опаковки може да бъдат оползотворени, тъй като се разграждат напълно - превръщат в тор и може дори сами да ги компостирате. Компанията поема целия процес от дизайна до завършения вид на опаковката, но и до доставката на клиента – така бизнесът пести време и пари, като получава и стратегическото предимство да използва иновативни опаковки. Екипът има експертиза за различни технологии и вече развива пилотни проекти и партньорства. Ето извод, който Деян Георгиев, управляващ партньор на Biomyc, направи при престоя си в акселератора: Често идеята в началото изглежда велика, а после се оказва, че не е така. Затова изпробвайте я първо във възможно най-малкия вариант. И най-важното - действайте!

OS Implants

се е насочила към 3D принтиране на персонализирани импланти – първо за ветеринарна употреба, после и за хора. В България тази ниша все още е свободна. Само за 6 месеца амбициозният екип успява да разработи 3D принтинг платформа и три продуктови линии за импланти, които ще се ползват с различна цел, правят и софтуер за конвертиране на изображенията. Започват с импланти за котки и кучета и вече имат първите успешни хирургически експерименти с техни модели. В резултат на програмата Ваньо Везиров, изпълнителният директор на фирмата, обобщава: Екипът е най-важният и ако той е сплотен и с добра визия, може да разработи новости от важно значение за човечеството.

ENova H2O

създава „лаборатория в джоба” за измерване качеството на водите. С тяхното решение лесно, бързо и евтино се определя има ли замърсяване. Ултра мобилната системата за анализ се основава на ново поколение биосензори, проектирани от екипа. Те са способни да откриват органичните замърсители във водите за секунди - директно на мястото на измерване, без да е необходимо вземане на проба и транспортирането й до специализирана лаборатория. Минали през изпитания, предприемачите от ENova H2O предупреждават ентусиастите: Стигнете ли до обещаваща идея, има много препятствия, които трябва да се преодолеят, за да се превърне тя в работещ бизнес.

GridMetrics

намалява оперативните разходи на енергоразпределителните дружества и на енергийните търговци чрез изкуствен интелект. Комбинацията от алгоритми и многобройни източници на данни позволява да предоставят бързи, точни и надеждни прогнози. Решават проблеми, свързани например с балансиране на мрежата, изготвяне на прогнози за производство на енергия от ВЕИ, откриване кражби на ток.

Nasekomo

е биотехнологична компания, която произвежда фуражи от насекоми от вида Черна муха (Black Soldier Fly, BSF).  Намерено е успешно решение за направата на протеини по щадящ природата начин. Идеята не е нова, такива ферми съществуват от години по света, но Nasekomo са първите в Източна Европа, които се заемат да отворят такова производство. Амбициите са през 2022 г. да построят първата си индустриална фабрика, защото това е индустрия с огромен потенциал.

„Когато търсите решение на даден проблем, споделяйте и винаги ще се намери кой да ви помогне”, сочи опитът на Яна Балникова.

ReUseApp

има страст към реновирането. Екипът се е заел да вдъхва нов живот на старите мебели. Това е бизнес с мисъл за природата. Те обединяват творците и хората с умения да реновират мебели, предоставят и канал за продажба чрез техния онлайн магазин. Намерението им е да влязат в b2b сектора. Младите дами с инженерно образование си дават сметка с колко тежка задача са се заели, но вярват, че тяхната „екологична рецепта” ще проработи.

Шестте компании добре разбират, че успехът оттук насетне ще зависи от наличието на инвеститори, надеждни партньори и клиенти. А организаторите от Клийнтех, които управляват Регионалния иновационен хъб на EIT Climate-KIC за България, очакват Акселераторът да отвори прозорец за кандидатстване за петото издание на програмата до края на годината. Така през 2020 г. и други български предприемачи ще имат възможност да превърнат своите зелени идеи в устойчив бизнес.

Подкрепи Economic.bg