Новите зелени мощности без преференциални цени

Ревизори ще проверяват и частните централи, предлагат депутати от ГЕРБ

Новите зелени мощности без преференциални цени
132 ~ 2 мин. четене

Да се премахнат преференциалните цени за изкупуване на ток от нови зелени мощности. Такава поправка в Закона за енергетиката внесоха група депутати от ГЕРБ, сред които бившият енергиен министър Делян Добрев. Аргументът е, че България е изпълнила задължението за зелена енергия още в края на 2013 г. и не е длъжна да изкупува този ток.

Ако този текст се приеме, това означава, че всички фотоволтаици, ветрови генератори, централи на биомаса и вецове ще трябва да продават еленергията си на свободния пазар. Така повече няма да се товарят потребителите в България с още по-скъпи добавки към тока.

Тази мярка влиза в сила от деня, в който тези промени бъдат публикувани в “Държавен вестник”, каза шефът на енергийната комисия в парламента Делян Добрев.

Изключение се прави само за фотоволтаиците на покривите и за тока от животински торове. ВЕИ-тата, които вече са присъединени, ще продължат да ползват преференциалните цени, тъй като имат договори, съобщава "24 часа".

Това е една от мерките, за да не се разширява дупката в НЕК, която е към 800 млн. лв. на година.

В закона ще бъде записано още, че парите от квотите за въглероден двуокис отиват за компенсиране на високите цени на възобновяемите източници. На година те са към 250 млн. лв., каза Добрев.

Агенцията за държавна финансова инспекция ще има право всяка година да проверява всички производители, чиято еленергия се изкупува на преференциални цени. Досега се правеха ревизии само на държавната енергетика. Текст в проектозакона позволява на ревизорите да влизат и в частните централи, за да установят дали разходите, които те обявяват в ДКЕВР, са реални.

Предвижда се контрол на топлофикациите и заводските централи. Електроенергийният системен оператор и електроразпределителните дружества ще бъдат задължени да наблюдават в реално време дали производството на топлинна енергия отговаря на производството на ток. Защото топлофикации през лятото произвеждали предимно ток. Освен това те заявявали работа за по-малко часове в ДКЕВР, за да вземат по-висока цена на еленергията, а след това се оказвало, че работят повече. Така, вместо да получават общо 500 млн. лв. за еленергията, вземали 600 млн.

От догодина пък се премахват регулираните цени за бита и малкия бизнес, каза Добрев. Това ще стане с промени в закона, които ще бъдат направени до средата на годината.Подкрепи Economic.bg