Новият „Път на коприната“ минава през Бургас

Морският ни град става входната врата на Китай за Европа

Новият „Път на коприната“ минава през Бургас
3920 ~ 1 мин. четене

Между българска компания и китайската ZIH бе подписано споразумение за сътрудничество в областта на транспорта. Това се случи в присъствието на заместник-министъра на транспорта Антон Гинев по време на посещението му в Китайската народна република, съобщават от министерството.

Документът е с обхват – сътрудничество, коопериране и съвместно опериране на линията Джънджоу – Бургас, вкл. с български ферибот, като основна част от новия „Път на коприната", при който Бургас ще бъде входна врата за Европа и първа европейска дестинация.

В морския град контейнерите ще бъдат натоварени на блок влак към Хамбург. Маршрутът на товарите, превозвани с ферибот е от китайската провинция Хенан - Казахстан - Каспийско море - Баку - Грузия - Черно море през Бургас и продължава с блок влак към Западна Европа.

Подписан бе и договор между летище София и китайска компания. Българското дружество ще получи софтуерен продукт – система за управление на човешките ресурси при обслужване на въздухоплавателни средства.  

Продуктът ще спести време при осъществяването на комуникация, като целта е да се подобри ефективността на работата и да се намалят разходите на аеропорта. Ще бъдат улеснени преноса на данни и информация в рамките на столичното летище. Внедряването и поддръжката на продукта на първото летище в страна от Европейския съюз, ще бъдат безплатни в рамките на 5 години. Софтуерният продукт функционира на третото по-големина летище в Шанхай, Китай.

Подкрепи Economic.bg