Руснаците се насочват към Гърция

Страната е сред най-предпочитаните дестинации за лято 2016

Руснаците се насочват към Гърция
3707 ~ 2 мин. четене

Търсенето на екскурзии до Гърция от руснаците нараства с повече от 20% в сравнение с миналата година, показва проучване на туроператорите в страната, пише "Интерфакс".

"В края на 2015 г. продажбите са приблизително на нивото от предходната година. През януари те бележат ръст от 20% в сравнение със същия период на миналата година, а в края на месец февруари увеличението е с над 30% в сравнение с миналия февруари" – споделя директор на туристическа компания Александър Цандекиди.

Той добавя, че общо за сезона продажбите може да се увеличат от 40% до 80%.

"За ръста в търсенето допринасят няколко фактора. Единият от тях е забраната за посещение на някои дестинации. Ние също виждаме, че рублата се стабилизира спрямо еврото, което се отразява на запитванията“ - казва още той.

Във фирма Coral Travel също отчитат увеличение в търсенето на почивки в Гърция за ранни записвания. Тази страна ще бъде едно от ключовите направления сред предложенията на оферти за лято 2016.

"Интерес към Гърция има, сега показателите за ранни записвания напредват спрямо миналата година с около 15%. Една от най-популярните дестинации е Родос, където се предлага услугата "ол инклузив" на доста разумни цени. Разбира се, популярен е и Крит" - каза ръководителят отдел връзки с обществеността на туроператора Coral Travel Марина Макаркова.

Тя отбеляза, че през новия сезон, компанията ще изпрати туристи на Закинтос, Пелопонес и Халкидики. Полети ще има от над 20 руски града. Coral Travel ежегодно изпраща повече от 200 хиляди руски туристи в Гърция.

Туроператорът TUI Русия, също ще изпрати много посетители към Крит и Родос, отбелязвайки голямо търсене за Гърция, сравнение с нивото от миналата година.

"Ранните записвания за Гърция са много, в TUI Русия в момента тя е на четвърто място, малко зад Русия (Сочи), който заема третото място. Голямо търсене има за Крит. По отношение на продължителността на почивките, те са около 7 или 10-11 нощувки" - обясняват от компанията.

Те също така добавят, че Гърция може частично да замени забранената за посещения за руснаците Турция.

Тази година Гърция очаква значително увеличение на потока от руски туристи. За да бъде достъпна процедурата за издаване на визи, Гърция ще се увеличи с 50% броя на визовите центрове в Русия. Страната вероятно ще даде на руснаците дългосрочни мултивизи. Но хотелиерите са решили да не повишават цените за настаняване по време на активния сезон. Всичко това трябва да стимулира търсенето на почивки в Гърция сред руснаците.

Според данните за първите 9 месеца на миналата година, броят на пътуванията от Русия за Гърция са намалели с 46% в сравнение със същия период на 2014 г. 

Подкрепи Economic.bg