Новият руски посланик в САЩ има наложена санкция от ЕС

Анатоли Антонов фигурира в черния списък на Брюксел от 2015 г. насам заради конфликта с Украйна

Новият руски посланик в САЩ има наложена санкция от ЕС

Руският президент Владимир Путин назначи, а администрацията на Доналд Тръмп одобри новият руски посланик в САЩ. В понеделник поста зае Анатоли Антонов, който обаче фигурира в списъка със санкции от страна на Европейския съюз заради конфликта в Украйна, пише германската агенция DPA.

До своето назначение в САЩ Антонов бе зам.-министър на външните работи на Русия. Между 2011 и 2016 г. е бил зам.-министър на отбраната. А присъства в списъка на ЕС със санкционирани лица от 2015 г. насам.

Новият посланик заменя Сергей Кисляк, който беше на поста почти десетилетие. Именно по времето на Кисляк се случиха събитията, които разтърсиха най-силно отношенията между Вашингтон и Москва. Няколко приближени сътрудници на настоящия американски президент Доналд Тръмп бяха разследвани за незаконни контакти с руски представители, включително и с Кисляк, преди победата на милиардера на миналогодишните президентски избори.

Русия и САЩ тръгнаха да рестартират отношенията си скоро след назначаването на Кисляк през 2008 г. Оптимистичното начинание беше инициирано от администрацията на тогавашния американски държавен глава Барак Обама. Въпреки това споразумението се разпадна само няколко години по-късно по време на ръководената от НАТО интервенция срещу дългогодишния руски съюзник - Либия, през 2011 г. Днес тази държава се смята за провалена. След това през 2014 г. американско-руските отношения достигнаха най-ниската си точка от Студената война насам, когато Русия анексира част от съседна Украйна. Това беше отмъщение, че Киев свали своя проруски президент на фона на протести, които призоваваха за по-близки отношения със Запада.

Коментари: 0