Ново откритие доказва, че комета е предизвикала Ледниковия период

Учени са направили ново откритие в Турция, което доказва връзката между сблъсъка и глобалното застудяване

Ново откритие доказва, че комета е предизвикала Ледниковия период
5006 ~ 1 мин. четене

Учени са открили и превели древна каменна плоча, която потвърждава, че огромна комета е ударила Земята преди около 13 000 година. Това е предизвикало огромни разрушения и промени в климата, от което са загинали множество биологични видове, включително мамута.

След удара обаче са се развили нови видове и са се родили нови цивилизации, пише Forbes.

Откритието е направено след проучване на археологически комплекс от неолитната епоха „Гьобекли тепе“, разположен в южната част на Турция. Храмът датира от 9 000 г. пр. Хр. и се предполага, че е най-старият известен храм в света, както и древна обсерватория. Той е и около 6000 години по-стар от Стоунхендж.

Учените са открили стълб, известен като „Камъкът на лешояда“. Там са изобразени различни животни, съответстващи на астрономическите съзвездия. Също така е изобразена група комети, които удрят земята, както и обезглавен човек, който според учените символизира бедствието и смъртта.

Откритите символи показват огромното въздействие на кометата, която се е сблъскала със Земята около 10 950 г. пр. Хр. Това съвпада и с теориите, че именно в този период започва захлаждането на Земята и Ледниковия период.

Този период е ключов момент в развитието на човешката цивилизация. Преди това те са били предимно номади, които са ловували и са събирали семена и плодове, но без да усядат. Началото на глобалното захлаждане е накарало хората да изграждат заслони и да отглеждат различни земеделски култури, за да издържат на тежкия климат. Това е дало началото на земеделието и животновъдството, което се практикува и в момента.

Подкрепи Economic.bg