Няма напредък по въпроса с визите за българи в САЩ

В доклад на ЕК се казва, че въпросът остава на дневен ред и при новата администрация във Вашингтон

Няма напредък по въпроса с визите за българи в САЩ
3704 ~ 1 мин. четене
Европейският съюз няма напредък при преговорите със САЩ за премахване на визите за българи, румънци, поляци, хървати и кипърци. Това показва доклад, който Европейската комисия представи в сряда. Еврокомисарят по вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос каза, че този въпрос „остава на дневен ред и с новата администрация във Вашингтон“. „Ще продължим да подчертаваме колко е важно важно да се постигне пълна визова реципрочност за всички граждани на ЕС“, допълва той.

След встъпването в длъжност на новата администрация на САЩ комисията веднага ще активизира своите усилия и ще настоява за премахването на визовия режим, се допълва в съобщението. Засега обаче, въпреки засилването на контактите на политическо и техническо равнище със САЩ, не се наблюдават признаци на напредък за премахването на визите.

Следващата среща на министрите и висшите служители в областта на правосъдието и вътрешните работи на ЕС и САЩ, която се очаква в първата половина на 2017 г., ще предостави възможност да се обсъдят начините за постигането на тази цел с новата администрация, добавя комисията.

В съобщението се отбелязва, че ЕК ще докладва за постигнатия напредък до края на юни догодина. През април тази година комисията представи подробна оценка за последиците от връщането на визите за граждани на САЩ. Комисията бе задължена да предложи възстановяването за срок от 12 месеца на визовия режим за САЩ заради налаганото от Вашингтон изискване за визи за гражданите на петте държави от ЕС.
Подкрепи Economic.bg